Medicinalansatte spinder guld på jobfest

Ansatte i den danske lægemiddelindustri behøver ikke at bekymre sig om størrelsen på deres julegaver. I 2015 fik de kloge hoveder i de danske medicinal- og biotekselskaber en enorm lønstigning på hele 5,1 pct. Cheføkonom kalder det massive lønhop for uholdbart.

Der er mangel på medarbejdere i den danske medicinalbranche, og det har ført til store lønstigninger for de ansatte i år. Arkivfoto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De kloge hoveder i den danske medicinalbranche har haft kronede dage i år. Mens lønudviklingen halter forsigtigt af sted for langt de fleste, har de ansatte i lægemiddelindustrien fået en lønstigning på hele 5,1 pct.

Det er langt mere end dobbelt så meget, som resten af samfundet har udsigt til. Tilbage i oktober skønnede de økonomiske vismænd, at den gennemsnitlige vækst i lønningerne for 2015 vil lande i et niveau på omkring 1,9 pct.

Det er nye tal fra fagforeningen Pharmadanmark, som primært har højtuddannede lægemiddelakademikere som medlemmer, der afslører et enormt lønhop for foreningens privatansatte medlemmer.

Den væsentligste forklaring på den massive lønstigning skal findes i, at medicinalbranchens specialister hyppigt skifter job, hvilket inden for det fagområde med næsten statsgaranti betyder mere i lønningsposen. En optælling fra Pharmadanmark viser, at næsten en tredjedel af foreningens privatansatte medlemmer har haft deres nuværende job i mindre end et år.

Samtidig er efterspørgslen efter højtspecialiseret arbejdskraft i medicinalbranchen stor, og ledigheden er tilsvarende helt i bund.

Hos den danske allergivirksomhed ALK lægger HR-direktør Pernille Tang Rasche ikke skjul på, at selskabet har vanskeligt ved at få besat ledige stillinger, der kræver specialister. Hun mener, at branchen som helhed har kurs mod en flaskehals.

»Markedet lyver jo sjældent. Vi tager det som et udtryk for, at der begynder at være mangel på arbejdskraft. Derfor forsøger vi også at rekruttere fra udlandet, men det er bestemt ikke blevet nemmere med regeringens nedskæringer på uddannelsesområdet,« siger Pernille Tang Raschke.

HR-direktøren hentyder til, at regeringen tidligere på året vedtog en række skrappe besparelser på både videregående uddannelser og de offentlige bevillinger til forskning. Hun hæfter sig særligt ved, at der med færre ph.d.-stillinger vil komme tilsvarende færre dygtige udenlandske studerende til Danmark.

I september meldte regeringen ud, at den med den såkaldte grønthøstermetode ville spare 3,3 mia. kroner over fire år på landets universiteter og handelshøjskoler. Med finansloven i november fik spareskruen endnu et vrid, da regeringen fik gennemført en nedskæring på godt otte pct. på bevillingerne til forskning for 2016 – svarende til en besparelse på 1,4 mia. kr.

Fra universitetsverdenen har det igen og igen lydt, at det er en meget voldsom besparelse, der vil ramme vækstlaget i forskningen. Den betragtning er ALK-direktøren helt enig i.

»Vi har stort set al vores forskning og udvikling i Danmark. Det har vi kunnet have, fordi vi har et meget tæt samarbejde med universiteterne. Og det her tætte sammenspil er jo ikke kun afgørende for ALK, men også for Lundbeck, Novo Nordisk og alle de andre,« siger Pernille Tang Raschke.

Hos Danske Bank mener cheføkonom Steen Bocian, at de høje lønstigninger hos medicinalbranchens kloge hoveder er alarmerende. Han peger på, at lønvæksten på landsplan selv under den økonomiske ophedning i 2006 og 2007 ikke kom op på den stigningstakt.

»Lønnen er jo den ultimative indikation på, om udbud og efterspørgsel af arbejdskraft matcher hinanden. Der er tale om en meget markant lønstigning, som på den lidt længere bane kan gå hen og blive uholdbar,« siger Steen Bocian.

Hos Pharmadanmark mener foreningens formand, Rikke Løvig Simonsen, at det er stærkt bekymrende for branchen, at ledigheden tordner ned, mens der samtidig bliver skruet op for besparelserne på de videregående uddannelser.

»Det er vigtigt for samfundet som helhed, at medicinalselskaberne kan rekruttere højt kvalificerede medarbejdere. Det her kalder på, at der bliver uddannet flere, som kan arbejde i lægemiddelindustrien,« siger Rikke Løvig Simonsen.

Hendes frygt er, at de danske medicinalselskaber vil begynde at flytte arbejdspladser ud af landet, hvis manglen på højtkvalificeret arbejdskraft udvikler sig til et grundvilkår.

»Novo, Leo og Lundbeck bliver jo i Danmark, fordi vi her i landet har meget højtkvalificerede og veluddannede mennesker. Det er fantastisk vigtigt for os, at den fødekæde bliver ved med at bestå, for ellers vil virksomhederne selvfølgelig begynde at flytte arbejdspladser ud af landet,« siger hun.

Hos Novo Nordisk har forskningsdirektør, Mads Krogsgaard Thomsen, flere gange ridset op, at han kan få svært ved at retfærdiggøre over for sin ledelse, at Danmark er det rigtige sted at placere hovedparten af Novos forskning. Senest i september antydede forskningsdirektøren over for Berlingske Business, at regeringens milliardbeskæring af den offentlige forskning kan få konsekvenser for Novo Nordisks fremtid i Danmark.