Medicinalaktier er børsens (næsten) sikre havn

Nervøsiteten for en global nedtur er blusset op igen oven på sidste uges negative amerikanske nøgletal. Køb medicinalaktier så længe usikkerheden lurer, lyder rådet fra AktieUgebrevet

I sidste uge kom en række amerikanske nøgletal, som var væsentlig ringere end analytikerne havde ventet. Det gælder blandt andet de månedlige tal for jobskabelsen i amerikansk erhvervsliv, en fremadrettet indikator for ordreindgangen og ISM-indekset, der giver et overblik over, hvordan de store amerikanske virksomheder ser på situationen i erhvervslivet i øjeblikket og som traditionelt tillægges stor betydning.

Tallene har fået frygten for en kraftig økonomisk nedtur til at blusse op igen. Slår de negative effekter igennem på USA's økonomi, vil det sprede sig til resten af verden. Nervøsiteten får investorerne til at skrue ned for risikovilligheden, siger Morten Langer fra AktieUgebrevet.

”Investorerne bliver mere nervøse og mere forsigtige, og det gør, at investorerne trækker sig ud. Enten ved at sælge aktier eller ved at investere i aktier, der opfattes som mere sikre havne,” siger Morten Langer.

Med sikre havne mener han aktier, der ikke er afhængige af, om der er gode eller dårlige konjunkturer. For eksempel medicinalaktier. Forbrugerne skal stadig have deres medicin, selv om der er økonomisk nedtur, mens eksempelvis bank- forsikring- og transportaktier ikke er sikre investeringer, da deres indtjening typisk falder under en nedtur, fordi der ikke er samme efterspørgsel på deres tjenester.

”Hvis frygten fortsætter er medicinalaktierne et godt sted at være. Det så vi i fredags, hvor medicinal-aktierne kun faldt med godt en procent, mens markedet generelt faldt med tre-fire procent. Medicinal-aktiene har ellers generelt klaret sig ret dårligt det seneste år, hvor de samlet set er faldet med omkring syv procent,” siger Morten Langer, hvilket han mener, understøtter tommelfingerreglen om, at medicinalaktierne er de sikre holdepladser under en nedtur.

”Men hvis der kommer nye nøgletal, som viser, at det ikke ser så dårligt ud alligevel, vil vi se, at investorerne igen trækker sig fra medicinal-aktierne, fordi de så godt tør gå ind i mere risikovillige investeringer igen, for at opnår en større gevinst,” siger Morten Langer.

Personligt tror han ikke en recession er på vej.

”Fordi en enkel uge viste skuffende nøgletal, betyder det ikke, at der er en recession på vej. Forbrugertilliden steg fortsat kraftigt, og det er normalt en indikator for, hvordan privatforbruget vil udvikle sig, så det peger i altså i den anden retning. Men hvis den generelle holdning er, at recessionen kommer, er vi nødt til at forholde os til det, og måske trække over i medicinal-aktierne. Vi vil se på, hvad der sker i de kommende dage,” siger Morten Langer.

Danske health care aktier
Tidligt på eftermiddagen mandag er Novo Nordisk-aktien steget med 0,7 procent, mens resten af C20-selskaberne stort set ligger i minus. Ser man på den danske health care sektor på fondsbørsen ligger de fleste selskaber dog også her i minus. Det gælder blandt andre Lundbeck, Alk-Abelló og Genmab. Især Asger Aamund-selskabet Bavarian Nordics aktie er på vej ned med 2,7 procent.

Også Neurosearch-aktien går ned med 2,6 procent, men biotek-aktier anses også for at være risikofyldte.