Medicinal: Trumps angreb kan ramme sektoren hårdere i Europa

Medicinalaktierne kan stå foran en svær periode på børserne, efter at USA's kommende præsident fyrede en bredside af mod sektoren på sit pressemøde onsdag.

AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY Fold sammen
Læs mere
Foto: TIMOTHY A. CLARY

Donald Trump varslede, at USA ville have besparelser på indkøb af medicin og desuden sørge for, at produktionen flytter tilbage til landet.

- Vi er den største indkøber af medicin i verden, og alligevel byder vi ikke ordentligt. Vi vil starte med at byde, og vi vil spare milliarder af dollar over en periode, sagde Donald Trump, som også gentog sine planer om et opgør med Barack Obamas sundhedsreform.

De udtalelser sendte medicinalaktierne ned med godt 1 pct. på Wall Street, og der kan være en lignende, og potentielt større, bevægelse på vej i torsdagens handel i Europa, vurderer Lars Skovgaard Andersen, aktierådgiver i Danske Bank.

- Vi tror, at investorerne højst sandsynligt vil vurdere det her som mere negativt for europæisk farma, for der er usikkerhed om, hvad Donald Trump mener: Er han ude efter udenlandske selskaber, eller amerikanske, der outsourcer? Det kan give et pres, siger Lars Skovgaard til Ritzau Finans.

- Vi tror også, at biotekaktierne, der har en større følsomhed generelt, kan blive mere presset, tilføjer Lars Skovgaard.

USIKKER PERIODE PÅ VEJ

Men fordi Donald Trumps udtalelser var relativt kortfattede og ukonkrete, vil der være tvivl i markedet om, hvor alvorlig en trussel, der er tale om for medicinalselskabernes priser og bundlinjer.

- Så hvis der ikke kommer mere ud om det her, så risikerer vi, ligesom det skete, da Hillary Clinton tweetede i valgkampen (om for høje medicinpriser, red.), at der kommer en periode med usikkerhed, hvor farmaaktier vil klare sig dårligere end markedet generelt, siger Lars Skovgaard Andersen.

På et mere generelt plan var mange investorer også skuffet over, at Donald Trump ikke kom med nyt om sine tidligere løfter om skattelettelser og investeringer i infrastruktur på onsdagens pressemøde. De generelt stærke økonomiske nøgletal holder dog hånden under markedet, mener aktierådgiveren fra Danske Bank.

Novo Nordisks amerikansk noterede aktie, ADR'en, sluttede onsdag med et drop på 1,1 pct. i 35,62 dollar, hvilket svarer til 250,11 kr. ved en dollarkurs torsdag morgen på 7,0215. I København lukkede Novo Nordisk onsdag i 255,30 kr. før Trumps pressemøde.

/ritzau/FINANS