Medicinal-kæmper forudser mangel på H1N1-vaccine

To af verdens største producenter af influenzavaccine advarer nu om at der kan opstå international mangel på H1N1-vaccine. Produktionsudbyttet er meget lavt, og der mangler produktionskapacitet.

Foto: Scanpix. En videnskabsmand arbejder på at udvikle en H1N1-vaccine på Sillapakorn University ved Bangkok
Læs mere
Fold sammen
Efter at en række store, vestlige lande i de seneste par uger har købt stort ind af den kommende H1N1-vaccine, advarer to af de største producenter nu om, at grænsen for hvor meget de kan fremstille allerede er ved at være nået.

Det skriver Financial Times.

De to producenter, scweiziske Novartis og amerikanske Baxter, advarede torsdag om, at udbyttet af produktionen af deres H1N1-influenzavacciner indtil videre ser ud til at lægge langt under udbyttet, når de fremstiller den almindeligt kendte vaccine mod sæsonbetonet influenza.

Ifølge Raymund Breu, CFO hos Novartis, har selskabet foreløbig kun opnået et udbytte på 30 til 50 pct. af, hvad de opnår, når de producere sæsonvaccinen.

Det bestyrker bekymringen for, at der vil blive langt mere konkurrence om den i forvejen begrænsede produktionskapacitet på verdensplan, skriver Financial Times.

Baxter siger stor for ordrer
En repræsentant for amerikanske Baxter siger til avisen, at ”optimering af udbyttet af produktionsprocesserne udgør en udfordring”.

Samtidig meddeler Baxter, at selskabet ikke er i stand til at sige ja til flere ordrer ud over de 80 millioner doser vaccine, som selskabet har aftalt at levere til fem lande, herunder Storbritannien, Irland og New Zealand.

Dertil kommer en uspecificeret leverance af vaccine til verdenssundhedsorganisationen WHO, som vil sende vaccinen videre til fattige lande.

Mere optimistisk er franske Sanofi-Aventis.

Selskabet, der blandt andet skal levere 28 millioner doser til den franske regering, sagde torsdag, at det stadig er for tidligt at tale om det endelige udbytte af produktionen.

Selskabet håber, at udbyttet bliver tilfredsstillende og forventer fortsat at kunne producere den lovede mængde vaccine.