Medicinal- industri vil have ny stærk styrelse

Fusionen mellem Lægemiddelstyrelsen og Sundhedsstyrelsen har været en fiasko, mener medicinalindustrien. Derfor kræver Danmarks vigtigste eksporterhverv en ny, stærk styrelse.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske medicinalindustri med store virksomheder som Novo Nordisk og Lundbeck i spidsen ønsker en ny, selvstændig og stærk lægemiddelmyndighed, som samtidig skal have fokus på erhvervsfremmearbejde.

Derfor har virksomhederne sendt brancheorganisationen Lægemiddelindustriforeningen (Lif) i marken med et konkret forslag.

Opret Styrelsen for Sundhedsteknologi og Erhverv, og lad den overtage nuværende kontrol-, overvågnings- og godkendelsesopgaver, der relaterer sig til distribution og anvendelse af lægemidler fra Sundhedsstyrelsen, og læg derudover eksportfremmearbejdet, koordinering af forsknings- og udviklingsindsatsen og tilskud til forskning og udvikling inden for medicin og medicinsk udstyr ind under styrelsen, lyder opfordringen.

Lægemiddelindustriforeningens koncerndirektør, Ida Sofie Jensen, lægger ikke skjul på, at forslaget kommer nu, fordi de seneste måneders kritik af Sundhedsstyrelsen og fyringen af Sundhedsstyrelsens direktør, Else Smith, i marts i år har åbnet et vindue.

»Der er politisk debat om Sundhedsstyrelsens fremtid, og vi vil gerne komme med en opfordring til politikerne om at benytte lejligheden til at få lavet den bedst mulige løsning for både patienterne og en industri, som spiller en stadig større rolle for dansk eksport,« siger Ida Sofie Jensen.

Samtidig oplever medicinalindustrien et akut behov for at få styrket lægemiddeldelen af Sundhedsstyrelsen både herhjemme og i forhold til det internationale arbejde. I 2012 valgte regeringen at fusionere den daværende Lægemiddelstyrelse ind i Sundhedsstyrelsen for at opnå synergieffekter og besparelser, men det har ifølge Ida Sofie Jensen ikke været en succes. Tværtimod er lægemiddelområdet blevet nedprioriteret, og Danmark har de seneste år tabt terræn i det internationale samarbejde på lægemiddelområdet, fordi styrelsen har været underbemandet, og fordi centrale eksperter har forladt styrelsen. Samtidig oplever industrien stigende sagsbehandlingstider i Sundhedsstyrelsen.

Med sit forslag kaster medicinalindustrien sig ind i en politisk varm debat. Novo Nordisk og Lundbeck ønsker da heller ikke at udtale sig om, hvordan en ny, stærk styrelse kunne gavne deres eksport.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S), der i øjeblikket sidder for bordenden i politiske forhandlinger om, hvad der skal ske med Sundhedsstyrelsen, vil heller ikke forholde sig til industriens forslag på nuværende tidspunkt.

Det vil Venstres sundhedspolitiske ordfører til gengæld godt.

»Vi er positive over for at etablere en ny form for tilsynsstyrelse, der samtidig inddrager hele den sundhedsteknologiske værdikæde, og som omfatter forskning, udvikling og erhvervsfremme,« siger Sophie Løhde.