Medicinal-giganter tordner mod regeringens sparekniv

Regeringens plan om at spare milliarder på landets videregående uddannelser får tørre tæsk fra medicinalbranchen. Lundbecks forskningsdirektør mener, at regeringen er blottet for visioner og lederskab.

De store danske medicinalselskaber Novo Nordisk og Lundbeck retter det tunge skyts mod regeringen og kaster sig ind slaget om den milliardstore besparelse på landets videregående uddannelser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De store danske medicinalselskaber Novo Nordisk og Lundbeck retter det tunge skyts mod regeringen og kaster sig ind slaget om den milliardstore besparelse på landets videregående uddannelser. Regeringen vil med finansloven for 2016 køre den store sparegrønthøster ind på landets universiteter og handelshøjskoler med et mål om en samlet besparelse på 3,3 mia. kroner over fire år.

Hos Novo Nordisk kalder forskningsdirektør Mads Krogsgaard Thomsen beslutningen for kortsigtet og frygter, at regeringens massive spareplaner vil skade selskabets forretning.

Novo Nordisk er i dag Danmarks største aftager af ingeniører og læger, hvis man ser bort fra det offentlige.

»Det gør, at vi er hårdt presset på den front. Det er gået godt indtil videre. Og derfor vælger vi at fastholde vores forskningsmæssige hovedkvarter i Danmark, men vi er ved at være en stor virksomhed, så vi skal have det bedste ud af den hjernemasse, der er i Danmark. Det får vi selvfølgelig ikke gennem besparelser,« siger Mads Krogs­gaard Thomsen.

Regeringen mener, at uddannelsesområdet i flere år har været holdt fri af den såkaldte grønthøstermetode, hvor offentlige institutioner skal levere en årlig besparelse på to pct.

Uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) har argumenteret for, at det ikke er odiøst, at også uddannelsesområdet skal holde for på lige fod med andre.

Den forklaring køber Lundbecks forskningsdirektør, Anders Gersel Pedersen, dog ikke. Han mener, at grønthøsterbesparelserne er et udtryk for, at der mangler fokus i regeringens strategi for de videregående uddannelser. Han efterlyser helt konkret en klar linje for, hvad det er, regeringen vil og ikke vil på uddannelsesområdet.

»Hvis du går ud og siger: Nu sparer vi og tager to pct. alle vegne, så er det det samme som at have abdiceret. Så har du ikke nogen indsigt i, hvad det er, du vil med enten din virksomhed, dit land eller din regering. Du bliver nødt til at træffe både valg og fravalg. Det gælder om at have mod til at vælge og gøre det rigtige,« siger Anders Gersel Pedersen.

Uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) ønskede torsdag ikke at forholde sig til kritikken fra de to danske medicinalselskaber.