Medicin testes som aldrig før i Kina

Ønsket om at spare penge og samtidig få adgang til det store kinesiske lægemiddelmarked får stadig flere internationale koncerner til at outsource test af medicin til kinesiske testvirksomheder.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kinesiske virksomheder, der har specialiseret sig i at teste medicin på mennesker, er en hurtig voksende forretning i "Riget i Midten".

Ønsket om at spare penge og samtidig få adgang til de kinesiske patienter får nemlig stadig flere vestlige medicinalvirksomheder til at outsource medicinske test til kinesiske kontraktforskningsvirksomheder, de såkaldte Contract Research Organizations, CRO, skriver Reuters.

CRO'er lever af at tage sig betalt for at udføre test af lægemidler i alle faser - fra lægemidlet bliver opdaget og skal testes i dyr til senfase studier, som involverer tusindvis af patienter.

Markedsvækst på 18 pct.
Præcist, hvor stor omsætningen i den kinesiske CRO-branche er vides ikke, da alle Kinas 138 CRO'er pånær én er privat ejet. Kun et selskab, WuXi PharmaTech er børsnoteret.

Men ifølge det internationale konsulentfirma Frost & Sullivan er brugen af CRO'er til senfaseforsøg, herunder kliniske forsøg, i hastig fremmarch. I øjeblikket omsætter denne del af branchen årligt for omkring 145 millioner dollar eller knap 760 millioner kr. Det svarer til knap to pct. af verdensmarkedet.

Men mens verdensmarkedet for medicinske senfaseforsøg vil falde tilbage fra tocifrede til ét cifrede vækstrater i de kommende år, vil der for alvor komme fart i outsourcingen af forsøg til Kina.

Reuters citerer Frost & Sullivans senioranalytiker Ranjith Gopinathan, for, at de kinesiske marked vil vokse med 18 pct. årligt og nå 240 millioner dollar eller 1,25 milliarder kr. i 2012.

Dansk CRO i Kina
Som et led i udviklingen har en række internationale CRO'er, herunder også danskejede CCBR-Synarc i de seneste år etableret sig i Kina. CCBR-Synarc, der er ejet af lægen og forretningsmanden Claus Christiansen og beskæftiger omkring 200 medicinske eksperter verden over, har således afdelinger i Beijing og Hong Kong.

Men også større internationale spillere som amerikanske Covance og Charles Rivers Laboratories International, satser ifølge Reuters på at øge deres tilstedeværelse i Kina.

"Den store driver er det store, uudnyttede og hurtigt voksende kinesiske marked. Det er det, lægemiddelindustrien har desperat behov for lige nu," siger analytikeren John Kreger fra analysefirmaet Blair & Co. til Reuters.

Kinesiske krav om lokale tests
Det kinesiske marked for medicinske test så dages lys, efter at Kina i 2001 blev medlem af frihandelsorganisationen WTO og etablerede en egentlig lovgivning for lægemiddelområdet.

Samtidig har Kina indført krav om, at udenlandske medicinalfirmaer skal udføre yderligere tests i Kina for at kunne få deres eksisterende lægemidler godkendt på det kinesiske marked.

Det er et krav som også rammer danske virksomheder, som Novo Nordisk, H. Lundbeck og Leo Pharma, der alle udfører eller har udført medicinske tests i Kina for at få godkendt deres lægemidler inden for diabetes-behandling, hjernesygdomme og dermatologi.