Medicin-priser sænkes i fattige lande

Efter længere tids kritik af alt for høje priser på medicin, der sælges til ulande, har en række multinationale medicinalselskaber besluttet at reducere prisen drastisk på en lang række livsvigtige produkter.

Foto: ISSOUF SANOGO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fremover vil prisen for en dosis vaccine mod diarré forårsaget af rotavirus blive sat til 12 kroner, når det sælges til Den Tredje Verden - hvilket blot er fem procent af prisen i et vestligt land, hvor samme dosis koster over 240 kroner, skriver Kristeligt Dagblad.

Administrerende direktør i medicinalfirmaet GlaxoSmithKline Andrew Witty erkender, at selskaberne tidligere har opereret, "som om de var adskilt fra resten af samfundet", hvilket har resulteret i, at samfundet har mistet tilliden til dem.

"Det står klart for enhver, at hvis du er i Kenya eller slummen i Malawi eller et tilsvarende sted, hvor folket ikke selv har mulighed for at bidrage, er det nødvendigt at hente midler fra de rigere lande," siger han til BBC med henvisning til, at man så vil hente størstedelen af sin indtjening i vestlige lande i stedet.

GlaxoSmithKline har taget beslutningen i samarbejde med de konkurrerende selskaber Merck, Johnson & Johnson samt Sanofi-Aventis. Meldingen kommer før et topmøde i London i næste uge med de politiske ledere bag Den Globale Alliance for Vaccination og Immunisering, GAVI.

Forudsætningen for de lavere priser er også, at medicinen bliver købt gennem GAVI, som på mødet skal tage stilling til et nyt fireårigt vaccinationsprogram, der som mål har at redde fire millioner børns liv. GAVI er en organisation, som ikke kun tæller stater, men også private donorer, hvoraf stifteren af Microsoft er den absolut største gennem Bill og Melinda Gates Fonden. Den britiske premierminister David Cameron er vært ved mødet. Målet er at skaffe 19 milliarder kroner over de kommende fire år.

Rotavirus giver en voldsom diarré, der koster en halv million børn livet i Afrika og Asien hvert år. Flere millioner andre ender på hospitalet. Vaccination mod malaria er et andet vigtigt indsatsområde for GAVI.

Det internationale organisation Red Barnet kalder beslutningen for et markant skridt, som kan forhindre hundredtusinder af dødsfald.

"Det er vigtigt, at GAVI nu opmuntrer andre producenter af vaccine til at reducere prisen og ikke mindst øge konkurrencen mellem producenterne, så priserne kan komme endnu længere ned," siger direktør for Red Barnets udviklingspolitik, Patrick Watt, til avisen The Times.

Den britiske udviklingsminister Andrew Mitchell opfordrer også andre medicinalfirmaer til at følge trop. Men Andrew Witty fra GlaxoSmithKline understreger, at selskabet ikke giver medicin væk. Selv med den nye lavere pris vil selskabet fortsat tjene penge i Den Tredje Verden - men fortjenesten vil kun være marginal, skriver Kristeligt Dagblad.

"Vi er nødt til at tjene penge, hvis vi skal investere i den næste generation af vacciner og medicin. De penge skal komme fra overskuddet af salg af netop vacciner og medicin," siger Andrew Witty, som understreger, at det ikke handler om filantropi, men er en del af en strategi om at ændre selskabets forretningsmodel.