Medicin gav mand bryster – Nu er han tilkendt milliarder i erstatning

Medicinalselskabet Johnson & Johnson er blevet pålagt at betale en milliarderstatning ved en amerikansk domstol for endnu en gang ikke at have advaret om alvorlige bivirkninger.

Johnson & Johnson har scoret milliarder af kroner på piller, der har gjort folk afhængige i den såkalde opioid-krise, og er blevet dømt for misvisende markedsføring. Nu falder hammeren igen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bryan Woolston/Reuters/Ritzau Scanpix

Det amerikanske medicinalselskab Johnson & Johnson har igen været på anklagebænken i den amerikanske delstat Philadelphia. Denne gang for at have produceret det antipsykotiske lægemiddel Risperdal uden at advare om en særlig bivirkning.

Og det har udløst en enorm erstatning på otte milliarder dollar svarende til omkring 55 milliarder danske kroner. Erstatningen går til en mand, som har klaget over, at han ikke blev advaret om, at lægemidlet kunne give forstørrede bryster.

Det skriver Wall Street Journal.

Milliarderstatningen er den største af sin slags i sager mod Johnson & Johnson, som involverer netop lægemidlet Risperdal. I alt er medicinalproducenten i over 13.000 retssager blevet beskyldt for ikke at advare om, at indtagelsen af de antipsykotiske piller kan få drenges brystvæv til at vokse.

Fælles for de mange tusind retssager er, at Johnson & Johnson er blevet anklaget for at kende til bivirkningen og samtidig underspille midlets risiko over for læger.

Kriserne hagler ned

Medicinalgiganten er på det seneste løbet ind i en række tabte retssager. I august blev Johnson & Johnson dømt i et historisk opgør mellem de amerikanske myndigheder og medicinalindustrien.

Dommeren fastslog, at medicinalselskabet gennem hjernevaskkampagner har fremmet salget af det kraftfulde, smertelindrende opioid og dermed været medansvarlig for at sætte turbo på den alvorligste stofepidemi i USAs historie. Det resulterede i en bøde på 3,8 milliarder kroner.

I den nye Risperdal-sag har Johnson & Johnson kaldt den store milliarderstatning for »uforholdsmæssig grov«. Af den grund vil medicinalselskabet anke sagen. Indtil videre har mange af ankesagerne nemlig haft det udfald, at erstatningssummen er blevet reduceret.

Risperdal er et lægemiddel til behandling mod skizofreni, bipolar lidelse og autisme. Det var et af medicinalselskabets mest sælgende produkter indtil 2008, hvor det mistede sit patent i USA.

Problemerne med Risperdal vil i den kommende tid få flere retssager til at rulle ved de amerikanske domstole.