Medicin for milliarder går op i røg

Hvert år går milliarder af offentlige kroner til medicin op i røg. Det sker, når medicin, der er købt og betalt, sendes direkte til forbrænding hos Kommunekemi i Nyborg.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er især i ældreplejen, at der købes medicin for milliarder.

»Ældresektoren er et af de steder, hvor der er et stort medicinspild. En tommelfingerregel siger, at en tredjedel af medicinen bliver taget rigtigt, en tredjedel forkert, mens en tredjedel aldrig bliver taget - men det er ikke noget, vi har videnskabelige tal for,« siger Jakob Kjellberg, sundhedsøkonom i DSI Institut for Sundhedsvæsen til MetroXpress.

Præcist hvor mange penge, der går tabt på medicin, som ryger direkte ud gennem skorstenene i Nyborg, ved ingen. Sikkert er det dog, at der blev købt medicin for 19,5 milliarder kroner i 2007.

»Spildmedicin er et stort problem. Fordi patienterne ikke tager den medicin, de skal have, og fordi pengene kunne bruges langt bedre i sundhedssektoren,« siger regionsrådsformand Bent Hansen (S).

Han vurderer, at op mod 20 procent af medicinudgifterne er spild.

Tankevækkende
Dansk Sygeplejeråd (DSR) efterlyser en undersøgelse af medicinspildet i kommunerne.

»Vi oplever hver eneste dag, at medicin, som er betalt af kommunen og de ældre, bliver sendt direkte til forbrænding. Det er da tankevækkende, at man har så travlt med at undersøge hvert et minut, vi bruger ude ved de ældre, for at spare tid og penge, men aldrig har undersøgt, hvor mange penge der går til spilde på medicin. Men medicinalindustrien og apotekerne tjener jo penge på det, så de har selvfølgelig ikke interesse i at undersøge sagen,« siger Inge Thorup, formand for Fagligt Selskab for Sygeplejersker i primærsektoren i DSR.

De danske apoteker, der i år har oplevet en stigning af medicinsalget på 10 procent, mener dog ikke, at spildet udgør et stort problem.

»Vi har ingen undersøgelse, men det er ikke vores fornemmelse, at der går meget medicin til spilde. Vores fokus er i samarbejde med lægerne at sørge for, at folk får den rigtige medicin,« siger sundhedsfaglig chef Lotte Fonnesbæk fra Dansk Apotekerforening.

Kommunekemi i Nyborg sendte i 2007 360 ton medicin op gennem skorstenen.

»Det er spildmedicin fra medicinalindustrien, det offentlige og fra folk, som ikke bruger det, de har købt,« siger Carsten Fich, administrerende direktør i Kommunekemi.

Kilde: MetroXpress