Medicin af fiskeolie er milliardsællert

Knap har norske Pronova Biopharma åbnet en ny fabrik til 1,7 mia. kr. i Kalundborg, før udvidelse af fabrikken kan blive aktuel. Salget af verdens eneste receptpligtige medicin udvundet af fiskeolie vokser eksplosivt.

Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I dag indvier medicinalvirksomheden Pronova Biopharma officielt sin nye fabrik i Kalundborg og fordobler dermed sin produktionskapacitet. Alligevel er en udvidelse af fabrikken til dobbelt størrelse allerede under overvejelse, fordi efterspørgslen efter den receptpligtige medicin mod forhøjet kolesterol, Omacor, vokser eksplosivt.

I 2010 ventes Omacor at nå blockbuster-status på det amerikanske marked.

Pronova Biopharmas Omacor er den første og foreløbig eneste medicin udvundet af fiskeolie, som har opnået lægemiddelstatus. Både europæiske og amerikanske lægemiddelmyndigheder har godkendt fiskeolien som tilskud til behandling af forhøjet kolesterol i blodet. I flere europæiske og asiatiske lande er Omacor også godkendt af lægemiddelmyndighederne til forbyggelse af hjerteanfald hos patienter, som har haft hjerteanfald. Og salget tordner i vejret.

De seneste fem år er Pronova Biopharmas omsætning mere end firedoblet til 1,3 mia. norske kr., hvilket dækker over årlige vækstrater på 28-59 procent. Og indtjeningen følger godt med. Overskudsgraden har de seneste fire år ligget mellem 37 og 50 pct. Fabrikken i Kalundborg, der har kostet 1,7 mia. kr., blev bygget i noget nær rekordtempo – under to år tog det – for at virksomhedens produktionskapacitet ikke skulle blive ved med at være en bremse for vækst.

Omsætning over én mia.
»Fabrikken i Norge kunne ikke følge med efterspørgslen, og det er også derfor, at vi ikke har kunnet gå mere offensivt ind på flere markeder,« siger Carsten Hjort Jensen, chef for fabrikken i Kalundborg.

Målt på det globale salg er Omacor tæt på at nå blockbusterstatus – altså en årlig omsætning på mere end én mia. dollar. Pronova Biopharma har ikke selv salg- og markedsføringsmusklerne til at varetage salget, så det varetages af samlet set 2.650 sælgere fra en stribe medicinalselskaber verden rundt, som Pronova Biopharma har allieret sig med. USA trækker en betydelig del af salget og salgsvæksten, og i 2010 ventes Omacor, eller Lovaza som den hedder i USA, at nå blockbusterstatus, hvilket er lig en omsætning på over 1 mia. USD. Glaxo Smith Kline står for salget i USA.

Væksten er basalt set drevet af, at en kraftigt voksende del af verdens befolkning er i behandling med kolesterolsænkende midler som følge af usund levevis – og for nogle vedkommende, at de er arveligt disponeret. Kolesterolsænkende midler, herunder de såkaldte statiner, er et af de største markeder for lægemidler.

Færre bivirkninger
Verdens bedst sælgende lægemiddel i 2008 var faktisk en af disse statiner, nemlig Lipitor, som solgte for 7,8 mia. dollar. Til forskel fra statinerne har Omacor imidlertid langt færre bivirkninger, hvilket giver Omacor en betydelig konkurrencefordel – selv om Omacor er væsentligt dyrere end statinerne.

Baseret på virksomhedens forventninger til det fremtidige salg kan fabrikken i Kalundborg meget vel vise sig for lille i løbet af en kortere årrække. Grunden i Kalundborg er da også både stor nok og allerede gjort klar til en udvidelse.

»Historisk set har Pronova Biopharma altid haft underkapacitet og for ikke at opleve det igen, bad vi før sommerferien om en pris på en udvidelse af fabrikken,« siger Carsten Hjorth Jensen.

Anslået 750.000 patienter verden rundt er i øjeblikket i behandling med Omacor, og de langsigtede fremtidsperspektiver for det børsnoterede norske selskab ligger også indenfor hjerte-kar-området, idet Pronova Biopharma har flere lægemiddelforsøg undervejs med Omacor, herunder også som kombinationsbehandling med statinerne.

Omacor sælges ikke i Danmark, hvor det ikke har kunnet opnå status som tilskudsberettiget medicin.