Medarbejderne i Jysk har ingen tillidsmand

”Det er medarbejderne selv, der skal vælge tillidsmand – og det er der ikke taget initiativ til at få. Måske fordi Jysk består af mange individuelle butikker,” siger kommunikationschef i Jysk Sengetøjslager, Jonas Schrøder.

I sagen, hvor HK slæber Dyne-Larsen i arbejdsretten, får medarbejderne i de 92 danske Jysk-butikker svært ved at kæmpe imod arbejdsgiveren. Der er nemlig ingen tillidsmand i Jysk til at høre sagen fra begge parter.

HK vil nu slæbe Jysk i Arbejdsretten, fordi Jysk ikke vil give sine medarbejdere lønforhøjelser i år. I et brev til medarbejdere i Jysk, skriver administrerende direktør, Jan Bøgh, at den globale finanskrise tvinger Jysk til at spare.

"For at holde Jysk på sporet igangsætter vi nu følgende tiltag: Den største og mest indgribende besparelse er stop for lønreguleringer i et år", skriver administrerende direktør Jan Bøgh.

"En ægte kræmmer"
Det er et brud på overenskomsten, der giver alle medarbejdere ret til lønforhandling, mener HK.

”Han er en ægte jysk kræmmer, der ikke vil betale mere for varen, end han er tvunget til. Og i det her tilfælde er varen desværre vores medlemmer,” siger faglig chef i HK Handel, Kim Jensen.

Jysk kan nemlig ikke undskylde sig med dårlig økonomi. Jysk fik sidste regnskabsår et overskud på 254 millioner kroner, og Lars Larsens personlige formue voksede med 63 millioner kroner til 756 millioner kroner.

Men når konkurrenterne sparer, må Jysk følge trop, lyder forklaringen fra kommunikationschef i Jysk, Jonas Schrøder.

”Jysk har succes. Men vi skal blive ved med at have det, så skal vi være konkurrencedygtige. Og rundt omkring i branchen er der mange nedskæringer og afskedigelser,” siger han.

Krisen presser lønnen
Men de argumenter kommer Jysk ikke langt med i Arbejdsretten, mener arbejdsmarkedsekspert og professor på Ålborg Universitet, Henning Jørgensen.”Med de oplysninger jeg har, synes jeg ikke, at Jysk har en god sag. De har jo et stort overskud, og er ikke en virksomhed i krise, siger han.

"Men vi vil nok se flere af den her slags sager,” spår Henning Jørgensen.

”Hver gang der kommer krise, så er der nogle arbejdsgivere, der forsøger at udnytte situationen til at presse lønningerne og presse omkostningerne. Men spørgsmålet er, om det er en god idé på længere sigt,” siger han.

I brevet til medarbejderne i de 93 danske Jysk-butikker, står der blandt andet også, at der fremover bliver færre penge til sociale arrangementer, og at julegaven bliver skåret væk i år.