Medarbejdere på populære restauranter arbejder uden overenskomst

På spisesteder som Madklubben, Cofoco, Sticks’n'Sushi eller Halifax er medarbejderne ikke beskyttet af en overenskomst. Det er typisk restaurationsbranchen, lyder det fra en ekspert.

Foto: Thomas Lekfeldt. Anders Aagaard er manden bag Madklubben, som under finanskrisen er blevet et af Københavns mest magtfulde restaurantimperier. Men mange af de ansatte i kæden arbejder uden overenskomst.
Læs mere
Fold sammen

3 retter for 250 kroner.

Det er de seneste år blevet meget mere tilgængeligt at gå ud at spise, og det er særligt, fordi man på de mange restauranter ejet af den samme person, de såkaldte serie- eller kæderestauranter, tilbyder restaurantoplevelser i den billigere ende.

Men på de kendte spisesteder som Madklubben, Cofoco, Sticks’n'Sushi eller Halifax arbejder de ansatte ikke under en overenskomst, skriver Politiken, som har foretaget en gennemgang af de mest kendte serierestauranter, som sammenlagt omfatter 79 spisesteder.

Gennemgangen viste, at kun fire af dem har overenskomst.

Henrik Lambrecht Lund, som er lektor ved Roskilde Universitet med fokus på arbejdsmarkedet, siger til avisen, at det typisk for restaurationsbranchen.

»Mange inden for området er på gennemtræk, og det er ikke en livskarriere for dem. Derfor kræver de ikke ordnede arbejdsvilkår, og det gør det vanskeligt for fagforeningerne at få en overenskomst med kæderne,« siger han til Politiken.

Et af de klassiske argumenter i restaurationsbranchen for ikke at tegne overenskomst med fagforeningerne har tidligere været, at det ikke er muligt at drive en succesfuld restaurant i Danmark til danske lønninger.