Medarbejder-uret tikker for OW Bunker

Pernille Bigaard har som kurator i OW Bunker under 48 timer til at beslutte, hvilke medarbejdere hun vil beholde om bord på olieselskabet. De ansatte er OW Bunkers stærkeste aktiv, vurderer eksperter, men selskabet har ikke pengene til at give dem løn.

Tiden arbejder imod kurator i OW Bunker, Pernille Bigaard. Hun skal nemlig i løbet af i dag og i morgen tage stilling til, hvilke medarbejdere der fortsat skal lønnes af boet efter OW Bunker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Debel Hansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En kamp mod uret. Sådan beskrives stemningen af en kilde tæt på den process, der har som mål at få afhændet værdierne i OW Bunker. Sagen er nemlig den, at medarbejderne i OW Bunker er guf for andre danske bunkerhandlere, men også selskaber inden for andre brancher. Og uden medarbejderne kan det være svært at sælge dele af OW Bunker.

Som Berlingske skrev i dagens avis, har en række handelsselskaber på Aalborg-egnen inden for blandt andet el og fødevarer rettet henvendelse til kommunen med henblik på at overtage nogle af OWs ansatte. Og tiden arbejder imod kurator i OW Bunker, Pernille Bigaard. Hun skal nemlig i løbet af i dag og i morgen tage stilling til, hvilke medarbejdere der fortsat skal lønnes af boet efter OW Bunker. I en virksomhed som OW Bunker står og falder mange af værdierne i selskabet med, om medarbejderne følger med, vurderer to eksperter i konkurs over for Berlingske.

»Hele spørgsmålet omkring at fastholde medarbejdere, når en virksomhed kuldsejler, er utrolig vigtig, hvis en kurator vil redde, hvad reddes kan,« siger Kaj Andreassen, der er partner hos Delacour med speciale i insolvens og rekonstruktion, »OW Bunker er i begrænset omfang en producerende virksomhed. Den er selvfølgelig meget afhængig af sine medarbejdere og de kundekontakter, som de bygger, og de kontakter er samlet hos en håndfuld mennesker.«

Ingen værdi uden hænder

På den anden side af Limfjorden fra OW Bunker konkursen sidder Anders Braad, der er partner HaugaardNielsen Advokatpartnerskab i Aalborg og erfaren insolvensadvokat. Han er enig med Kaj Andreassen i, at medarbejderne er et centralt aktiv for OW Bunker.

»Det er fint, at du har en masse værktøj ude i værkstedet, men hvis ikke du har nogle medarbejdere til at forvalte det værktøj ordentligt, så har du ingen værdi,« siger Anders Braad, »Lige præcis i bunkerbranchen kunne jeg forestille mig, at kontakter og det personlige netværk mellem tradere er meget værdifuldt for konkurrenterne ude i markedet. Der bliver det meget vigtigt at holde fast i medarbejderne, men man har ikke ret meget tid.«

Deadline fredag

Ifølge konkursloven har kurator 14 dage til at vurdere, hvorvidt man vil indgå arbejdsaftaler med de ansatte. Da konkursen i OW Bunker skete forrige fredag, udløber de fjorten dage altså i morgen.

»Hvis man har brug for medarbejderne, så er man nødt til at betale dem noget løn, indtil et salg af virksomheden eller en del af virksomheden inklusive nøglemedarbejdere kan falde på plads,« siger Anders Braad.

Hvis OW Bunker for eksempel har et skib, som en bank har pant i, så kan kuratorerne for eksempel vurdere, at kaptajnen er nødt til at være ansat, før skibet har en værdi. Dermed er det nødvendigt at betale kaptajnen løn. Pernille Bigaard har dog tidligere sagt til blandt andet Berlingske, at der ikke er penge tilbage i selskabet. Stort set alt er pansat.

»Det hele nytter ikke noget, hvis ikke man har penge til det. I sådan et tilfælde vil det typisk være bankerne, man inddrager. Hvis de skal have arme og ben til at sikre værdier, så bliver de nødt til at finansiere med, vil man sige,« forklarer Kaj Andreassen fra Delacour. Berlingske arbejder på at skaffe en kommentar fra kuratorerne i OW Bunker.