Med politiet i ryggen: IT- og telesektoren har set bedre ud

Det er ikke lige til at se at se på tallene, at Atea, der er specialist i opbygning af IT-infrastruktur, står midt i en politimæssig efterforskning.

I 2014 indledte politiet efterforskning mod selskabet for bestikkelse af offentligt ansatte. Sagen verserer stadig, men selskabets daglige forretning synes upåvirket, om end der en marginal nedgang i omsætningen og et lidt større fald i resultaterne.

Kategorien er præget af en jævn udvikling, selv klenodievirksomheden Bang & Olufsen holder en jævn, men negativ resultatudvikling. Omsætningen løftes år for år, men fordums styrke er væk. Adm. direktør Tue Mantoni kastede håndklædet i ringen i foråret 2016, men kan se tilbage på en række lukrative frasalg, nye partnerskaber til forbedring af produktionen og så opbygningen af B&O Play med produkter til priser på et mere overkommeligt niveau. Tue Mantoni afløses af Henrik Clausen, der kommer fra Telenor, hvor han har arbejdet i Asien.

Steelseries, der er internationalt anerkendt for specialkeyboards, præcisionsmus og andet gamingudstyr til computerspilindustrien, fortsætter med imponerende vækstrater, men med store tab til følge.

Selskabet er stiftet af Jacob Wolff-Petersen, som fortsat er medejer, mens CP Steel Luxco fra Luxembourg blev majoritetsejer i 2015.

Robotter kommer

Fyn har sat sig på roboteventyret, og Universal Robots er den foreløbige stjerne på den fynske nattehimmel.

Selskabet stormer ind blandt de 1.000 største selskaber med næsten en fordobling af omsætningen. Og nok er Universal Robots kategoriens agterlaterne, men noget tyder på, at det vil stryge op ad listen fremover.

Siden 2010 har selskabet i gennemsnit forøget omsætningen med 75 procent om året. Fortsætter fremdriften, vil købsprisen på 1,9 milliarder kroner, som den amerikanske virksomhed Teradyne betalte i marts 2015, blive forøget med yderligere 435 millioner kroner. Det kræver, at Universal Robots efterlever strategien og målsætninger.

Denne virksomhedskategori er generelt præget af pæn vækst og understreger, at Danmark er stærk på måleinstrumenter, lige fra fødevarekontrol til intelligente elmålere.

Kapitalfonde elsker IT

Kategorien software og IT-service synes at være kapitalfondenes paradis.

Dankortselskabet Nets blev solgt til kapitalfonde for et par år siden og er netop i år blevet børsnoteret med rekordhøj fortjeneste til fondene.

Siden overtagelsen har kapitalfondene købt op og skærpet selskabets struktur. Det slog allerede igennem i 2015, hvor Nets voksede med 38 procent til en omsætning lidt over ni milliarder kroner.

Nogle vil mene, at kapitalfondene var en anelse for grådige ved børsnoteringen, og selskabets aktier har da heller ikke præsteret imponerende efter noteringen. Men selskabet er i fremdrift ligesom flere andre selskabet i kategorien.

KMD er også ejet af en kapitalfond, og selskabet Sitecore, der i 2015 rundede en milliard i omsætning, har solgt aktiemajoriteten for 7,5 milliarder kroner til kapitalfonden EQT.

Lønudbetalingsselskabet Bluegarden blev i 2015 solgt til kapitalfonden Marlin Equity Partners. Og den norske kapitalfond FSN Capital købte halvdelen af Netcompany, mens Conscia fik den danske kapitalfond Axcel som medejer i 2015.

Spilplatformen Unity Technologies, der sidste år, blev kåret til årets guldmager i Berlingske Business Magasin, fortsætter sin vækst, men denne gang har investeringerne ført til underskud. Det forhindrede dog ikke Unity i at rejse 1,2 milliarder kroner i det, som nyhedssitet Techcrunch kaldte en monsterrunde. Ved kapitalrejsningen i sommeren 2016 blev Unity værdisat til næsten ti milliarder kroner.

Det tidligere EDB Gruppen, der nu hedder EG, blev i 2013 opkøbt af kapitalfonden Axcel for 1,3 mia. kr. Siden er Silkeborg Data blevet lagt sammen med EG.

Axcel har tillige i år købt det mindre lønudbetalingsfirma Lessor, som er en konkurrent til Bluegarden.

Kineserne kommer

Ericsson i Danmarks kæmper stadig med tabet af TDC-ordren i marts 2014, hvor kinesiske Huawei fik opgaven at stå for drift og udvikling af TDCs mobilnet.

Huawei tager til gengæld et nyt hop. Denne gang med 19 procent, så omsætningen runder en milliard kroner i Danmark.

Ingram Micro Mobility, der indtil i år var ejet af en amerikansk koncern, er solgt til det kinesiske konglomerat HNA, der har lagt seks mia. dollar for hele den amerikanske teknologivirksomhed. Det er det hidtil største køb af en teknologivirksomhed med amerikanske rødder.

Det danske selskab står bag store engrossalg af mobiltelefoner, og det kommer til at præsentere sig pænt for kineserne med en vækst på 68 procent – kategoriens højeste vækstrate.

Mastodont i knæ

TDCs massive underskud og reelt faldende omsætning viser, at telebranchen har det overordentligt svært i disse år. Alle de fire store teleselskaber i Danmark – TDC, Telenor, Telia og teleselskabet 3 – og taber dermed omsætning i 2015.

TDCs vækst på papiret skyldes et tidligere køb af det norske selskab GET, mens underskuddet i 2015 ikke mindst skyldes en nedskrivning på 4,7 milliarder kroner.

Branchens lyspunkt er Global Connect, der i 1998 var blandt de første til at tage et opgør med TDCs monopol på telekommunikation. I 2016 har ejerfamilien Zibrandtsen meddelt, at selskabet har modtaget tilbud om opkøb. Familien vurderer nu de potentielle bud sammen med Deloitte.