Mecom ramt af finansiel uro

Britiske Mecom, der blandt andet ejer Det Berlingske Officin, har mistet flere end otte milliarder kroner af markedsværdien på mindre end et halvt år. Selskabet er hårdt ramt af den globale finansielle uro, vurderer medieanalytiker. Mecom vil ikke kommentere udviklingen.

Kursen på den britiske mediegigant Mecom er styrtdykket.

På mindre end seks måneder er aktien faldet med 49 procent svarende til et værditab på 8,4 milliarder kroner.

Alene den sidste måned er kursen på det britiske mediekonglomorat med David Montgomery i spidsen faldet med 33 procent.

Forklaringen skal findes på de finansielle markeder, hvor kursuroen for alvor har bidt sig fast i de seneste måneder. Mecom er i lighed med en række andre medievirksomheder hårdt ramt af udviklingen.

Det vurderer medieanalytiker Henrik Schultz fra Kaupthing Bank i Oslo og senioranalytiker Patrick Wellington fra Morgan Stanley.

»Det er sandt, at kursen er faldet kraftigt. Men udviklingen rammer alle avisudgivere, det er ikke kun Mecom specifikt,« siger Patrick Wellington fra sit kontor i London.

Samme melding kommer fra Henrik Schultz.

»Udgangspunktet er, at medieaktier som helhed er hårdt ramt de seneste måneder. Men dem, der er hårdest ramt, er dem, der alt andet lige opfattes som mest sårbare over for udsving på annoncemarkedet og på gældsmarkedet,« siger han.

Desuden spiller den danske aviskrig også en rolle for den britiske mediegigant.

»Udviklingen hos Mecom reflekterer markedet, men det hjælper ikke Mecom, at det danske marked for gratisaviser er så hårdt ramt af konkurrencen fra Nyhedsavisen,« siger Patrick Wellington. Han afviser dog, at det kraftige kursfald får konsekvenser for Mecom.

Mecom afviser krise
Mecoms direktør og bestyrelsesformand. David Montgomery, ønsker ikke at kommentere udviklingen, men henviser til den årlige status fra Mecom, der sendes ud omkring årsskifet. Her vil det fremgå, hvordan virksomheden forholder sig til udviklingen.

Ifølge Patrick Wellington skal Mecom ikke lade sig forstyrre af det urolige marked trods kursfaldet med næsten en halvering af Mecoms markedsværdi som følge.

»Aktiekurser er aktiekurser. Man kan i princippet bare ignorere det, for det løser sig selv på sigt. Det bedste, Mecom kan gøre nu, er at agere normalt, gøre som man vil og lade markedet rette sig op på sigt,« siger Patrick Wellington.

Han mener, at der vil gå omkring et halvt år, før man kan vurdere, om der er tale om en alvorlig krise og dermed en alvorlig situation for medievirksomheder generelt.

Begge analytikere peger på, at på mediemarkedet bliver avisejerne hårdest ramt, fordi afhængigheden af annoncemarkedet generelt er stor i disse virksomheder.

Udover Mecom er de ramte ifølge Henrik Schultz blandt andre aviskoncernen Metro International, hvis indtægter udelukkende kommer fra annoncer.

Medieselskaber, der derimod ikke er nær så afhængige af annonceindtægter, f.eks. TV-stationer, der også tjener på faste abonnementer, bliver mindre påvirket af den finansielle uro.

Flere opkøb i sigte
Det seneste regnskab fra Mecom er halvårsregnskabet afsluttet 30. juni 2007. Her fremgår det, at Mecom har en omsætning på 4,3 milliarder kroner.

I oktober 2007 faldt handlen med det hollandske Wegener på plads, og Mecom overtog den afgørende majoritet i selskabet, der udgiver en række hollandske regionalaviser.

Hvordan dette påvirker regnskabet vil fremgå af det kommende årsresultat.

Mecoms strategi er forsat at købe aviser op, hvor værdien kan løftes gennem blandt andet økonomisk rationalisering og sammenlægninger. Senest har David Montgomery vist interesse for det tyske Süddeutche Zeitung.