McKinsey bakker op om bedragerisigtet ansat

Lavere omsætning og færre, men dyrere medarbejdere er virkeligheden for Danmarks førende ledelseskonsulent. Ærkekonkurrenten Boston Consulting Groups medarbejdere er væsentlig billigere, og der er blevet flere af dem.

Foto: Camilla Rønde. Portræt af Søren Fritzen og Jørgen Rugholm, McKinsey&Company. Fotograferet i gården ved firmaet.
Læs mere
Fold sammen

En straffesag i Københavns Byret har givet et sjældent indblik i, hvordan hverdagen udfolder sig i den konkurrenceprægede konsulentbranche.

Berlingske kunne i går fortælle om en penibel sag, hvor en tidligere medarbejder fra Boston Consulting Group (BCG) er anklaget for bedrageri og mandatsvig i Københavns Byret. Den pågældende, som risikerer fængsel, hvis han bliver dømt, er i dag ansat som McKinsey-konsulent.

Han har forklaret i retten, at BCG begyndte at endevende hans udgiftskontering, da han forlod firmaet og ikke ville underskrive en konkurrenceklausul. BCG fandt imidlertid frem til, at han uretmæssigt havde brugt over 150.000 kr. af firmaets penge til brobizz, hotel og restaurantbesøg og meldte ham til politiet. Men Lars Fæste, som sidder i den øverste ledelse i BCG, er uenig i sin tidligere medarbejders udlægning. Ifølge Fæste blev konsulenten, som er beskyttet af navneforbud, fyret på grund af manglende integritet.

McKinseys ledende partner Søren Fritzen har ikke meget at sige vedrørende retssagen, hvor han er indkaldt som vidne:

»Vi kommenterer principielt ikke på individuelle medarbejdere eller konkurrenters interne forhold. Men jeg kan sige helt generelt, at vi har fuld tiltro til alle vores medarbejdere, ellers ville de ikke være hos os. Det gælder også i det konkrete tilfælde, du spørger til,« skriver han i en mail som svar på Berlingskes spørgsmål om, hvorvidt McKinsey fortsat har tillid til den bedrageritiltalte medarbejder.

Retssagen blev torsdag sat på hold pga. beskyldninger om, at BCGs ledelse havde forsøgt at påvirke to vidner, og Berlingske udfylder ventetiden med at tage temperaturen på en finansiel tilstand hos ærkekonkurrenterne McKinsey og BCG. Målt på antal medarbejdere peger pilen opad for BCG og nedad for McKinsey, og målt på lønninger har McKinsey langt de dyreste folk. Øvrige nøgletal kan ikke sammenlignes, fordi det svenske Boston Consulting Group Nordic AB ikke opgiver segmenttal for Danmark. Men McKinsey har oplevet et dramatisk fald i overskuddet.

De 124 medarbejdere hos Danmarks mest kendte managementkonsulenthus, ofte kaldet direktørfabrikken, har ikke slæbt nær så mange penge hjem i 2014 sammenlignet med året før. 2014-resultatet er således »kun« 52 mio. kr., hvilket er væsentligt ringere end i til 2013, hvor McKinsey-folkene landede hele 113 mio. kr. på bundlinjen. Og for 2015 ser det ikke bedre ud – her er forventningen et resultat på linje med 2014, fremgår det af seneste regnskab.

Har McKinsey mistet pusten

Den ringere performance generer dog ikke McKinseys ledelse, som sætter kunderne i højsædet:

»Vi går mere op i at skabe resultater for vores klienter end vores finansielle tal. Vi er stadig klart de største i Danmark og har en fornuftig størrelse i forhold til markedet, hvor vi servicerer mange danske virksomheder både fra Damark og fra vores internationale kontorer. Vi ser p.t. en kraftig vækst i 2015 i bl.a. Europa, som selvfølgelig også afspejler sig i Danmark,« skriver ledende partner Søren Fritzen i en mail.

McKinsey rådgiver førende virksomheder, offentlige institutioner og store ikke-kommercielle organisationer om ledelse. Markedet er konkurrencepræget, og efter to år med rekordindtjening har McKinsey tilsyneladende mistet pusten. Det store fald i resultatet skyldes, at omsætningen er faldet med 35 mio. kr., mens udgiften til medarbejdere er steget med 32 mio. kr., selv om der er færre folk end i 2013.

McKinseys 124 medarbejdere tjente i 2014 i gennemsnit 2,2 mio. kr., viser regnskabstallene.

Det er ikke muligt at få oplyst tal for omsætning og bundlinje hos BCG for firmaets danske aktiviteter, oplyser executive assistent Anne-Louise Wallas Skade. BCG fortæller dog i det svenske årsregnskab, at firmaet har 96 ansatte i Danmark – en fremgang fra 88 året før. Det fremgår også, at BCGs danske medarbejdere er væsesentlig billigere end McKinseys. Hos BCG er gennemsnitslønnen således bare 1,2 mio. kr. – altså gennemsnitligt en million kr. lavere end hos McKinseys danske medarbejdere, viser Berlingske Researchs beregning.