May the 4th be with you

Business.dk fejrer den internationale Star Wars-dag med et tjek på de astronomiske beløb, stjernekrigene har tjent gennem tiderne.

Foto: FILIPPO MONTEFORTE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det hele foregår muligvis for længe siden i en galakse langt, langt væk, men Star Wars-franchiset lever i bedste velgående her på jorden.

Siden George Lucas efter meget møje og besvær fik overtalt 20th Century Fox til at producere filmen i 1977, har konceptet gået sin sejrsgang. Den første Star Wars-film (der jo som bekendt og meget logisk er nummer fire i hvad der senere blev en serie af film) blev den mest indbringende film til dato og redde filmselskabet efter en række biografflop.

Den første film kostede 11 millioner dollar at lave, og har til dato indbragt 786,6 millioner dollar. Et ganske pæn avance, må man sige.
Efterfølgende kom »Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back« i 1980, der tjente 534 millioner dollar og kostede 23 millioner at lave, og »Star Wars Episode VI: Return of the Jedi« i 1983, der kostede 32,5 millioner dollar og har omsat for 572,7 millioner dollar.

Den mest indtjenende har dog været come-back-filmen i 1999, da Star Wars vendte tilbage efter 16 års pause med »Star Wars Episode I: The Phantom Menace« der har omsat for over en milliard dollar.

Alt i alt har Star Wars-film og -serier indtjent omkring 4,5 milliarder dollar på verdensplan. Hertil kommer et astronomisk beløb i franchiserettigheder til merchandise, legetøj, computerspil og meget mere.

Mens filmselskabet tjente fedt på den første film, beholdte George Lucas, der oprindelig udtænkte Star Wars-konceptet og skrev den første film, personligt merchandiserettigheder og rettigheder til følgende Star Wars-film.

Af samme grund af George Lucas i dag verdens 302. rigeste person med en formue på 5,2 milliarder dollar. Alene hans gård, Skywalker Ranch, i Californien er mere end 100 millioner dollar værd.

Senere i år kommer den syvende film i serien. Filmen er en af dem, danske biografer forventer skal trække så mange kunder i butikken, at 2015 ender med at sætte rekord i biografbranchen med det højeste billetsalg siden 1981.

Samler man hele Star Wars-franchiset, vurderes værdien flere steder at lægge tæt på 30 milliarder dollar fordelt nogenlunde således:

Biografbilletter: 4,5 milliarder dollar

Licenser til merchandise: 20 milliarder dollar

Computerspil: 3 milliarder dollar

DVD-salg: 2,5 milliarder dollar

Betamax-, VHS- og DVD-leje: 800 millioner dollar