Max Bank klar til at omgå bankpakkens lønparagraf

Danske Bank bryder sig heller ikke om, at politikerne i Bankpakke II beskærer fradragsretten for direktørlønninger, men om det betyder en mere beskeden lønudvikling for direktionen i fremtiden er uklart.

Foto: Colourbox.
Læs mere
Fold sammen
Bestyrelsesformændene i de danske banker reagerer vidt forskelligt på politikernes krav om, at kun halvdelen af direktionens løn kan trækkes fra i skat, hvis bankerne vælger at udnytte Bankpakke II. Reaktionerne går lige fra Max Banks smarte plan til delvis omgåelse af reglen over resignation i Spar Nord til »ingen kommentarer« i FIH Erhvervsbank.

»Bestemmelsen er ikke ordentligt gennemtænkt. Vi har af sikkerhedshensyn to anmeldte direktører. Derfor kan det være en løsning fremover kun at have én for at spare penge, selv om det nok ikke lige var det, politikerne havde forestillet sig,« siger bestyrelsesformand, entreprenør Hans Fossing Nielsen.

Danske Banks bestyrelsesformand, Alf Duch-Pedersen, bryder sig heller ikke om lønparagraffen:

»Der er elementer i pakken, herunder det der drejer sig om direktionens aflønning, som vi meget gerne ville have været foruden,« siger han til Ritzau.

Om det betyder mindre i løn til ordførende direktør Peter Straarup fremover står ikke klart:

»Nu er det sådan, at det står i pakken. Vi vil opføre os ansvarligt, og så vil vi selvfølgelig finde ud af at komme videre – også med de bemærkninger, når vi skal se på direktionens gager fremover,« siger han til nyhedsbureauet.

Fra Sydbank og Spar Nord Bank er meldingen, at den nye bestemmelse ikke vil have synderlig betydning for direktionens fremtidige lønniveau:

»Vores direktion har ikke optioner, og lønnen ligger på et fornuftigt niveau,« siger bestyrelsesformand, landmand og tidligere amstborgmester, Kresten Philipsen, fra Sydbank.

Jysk forsigtighed
Bestyrelsesformand i Spar Nord Bank, direktør Jens Torben Fristrup, er ikke enig med politikerne i fornuften i bestemmelsen, men erklærer sig parat til at leve med den:

»Vi har altid haft en forsigtig nordjysk holding til aflønning af vores direktion og har aldrig ligget i 100 millioners klassen ligesom Roskilde Bank, så den nye bestemmelse vil formentlig ikke påvirke os synderligt,« siger han.

Spar Nord har tre anmeldte direktører, men Jens Torben Fristrup kalder det »underligt«, hvis man vil reducere dette antal blot for at spare. »Så begynder man at omgå intentionen,« siger han.

Jyske Banks bestyrelsesformand, Sven Buhrkall, er på rejse og kan ikke træffes. Bankens ordførende direktør, Anders Dam, oplyser, at bestemmelsen i Bankpakke II vil koste banken to mio. kr., et forholdsvis lille beløb i Jyske Banks regnskab.

»Direktionen, som hverken har optioner eller variabel bonus, forhandler løn hver tredje år. Næste lønforhandling bliver om et par år,« oplyser han. Anders Dam vil dog ikke ind på, om han forventer, at lønforhandlingerne bliver hårdere fremover, hvis Jyske Bank gør brug af Bankpakke II.

Nogle bestyrelsesformænd har vanskeligt ved at holde styr på de kolde fakta i bankpakken, som blandes sammen med Socialdemokraternes partiformand Helle Thorning-Schmidts krav fra sidste uge om en øverste grænse for bankdirektørernes løn. Det gælder formanden for Alm. Brand Bank, landmand Christian Niels Brock Ulrich, som ikke ved, om Bankpakke II kommer til at betyde noget for direktionens lønudvikling:

»Hvad var det, grænsen var? Var det 2,5 mio. kr.?« spørger han.

Ingen kommentarer
Bestyrelsesformanden i FIH Erhvervsbank, DIs direktør Hans Skov Christensen, ønsker ikke at udtale sig om direktionens fremtidige lønpakke i landets femtestørste pengeinstitut: »Det vil Hans Skov Christensen slet ikke forholde sig til,« oplyser DIs pressechef Rolf Ejlertsen. Det er ikke lykkedes at træffe Vestjysk Banks bestyrelsesformand for en kommentar.

Anders Kristian Bech har heller ikke svaret på Berlingskes henvendelser til banken og hans virksomhed, Murer- og Entreprenørfirmaet Kaj Bech A/S, hvor han er direktør.

Samtlige bestyrelsesformænd og direktører understreger, at det endnu ikke er besluttet, om deres bank vil udnytte Bankpakke II.