Materiale-mangel forsinker byggeri

Flaskehalse. Ny undersøgelse fra Dansk Byggeri viser, at flaskehalse hos producenter af byggematerialer udløser forsinkelser i byggebranchen.

Mangel på byggematerialer fører til store forsinkelser på danske byggepladser. En ny undersøgelse fra Dansk Byggeri viser, at forsinkelser hos producenterne af eksempelvis vinduer og beton udløser forsinkelser i byggebranchen. Det skriver Berlingske Tidende mandag.

Hele 87 procent af producenterne leverer med nogen forsinkelse eller afviser nye ordrer. Især producenterne af betonelementer er pressede. Alle leverer med forsinkelse - mange af dem er flere måneder bagefter deres normale tidsplan - og en tredjedel siger nej til ordrer.

Undersøgelsen fra Dansk Byggeri er baseret på besvarelser fra både producenterne af byggematerialer, der er medlemmer hos Byggevareleverandørforeningen, BLF, og byggevirksomhederne, der er medlemmer hos Dansk Byggeri.Udover betonelementer er der flaskehalse inden for materialer som vinduer, døre og spær. Her er den gennemsnitlige leveringstid fra producentens side øget med tre uger.

I årtier har færdigblandet beton været en vare, som entreprenørerne har kunnet bestille fra dag til dag. Nu er der over 14 dages leveringstid.

- Det tvinger os til øget planlægning, hvis ikke det skal forsinke byggeriet. Beton har hidtil bare været noget, man bestilte, når man skulle bruge det, siger Michael Brødum Hansen, sektionsdirektør og chef for indkøb hos NCC Construction Danmark til Berlingske Tidende.