Matas-topchef: Nyt langsigtet salgsmål rummer fleksibilitet

Matas' nye langsigtede mål om at nå en omsætning på 4 mia. kr. i 2022/23 rummer en vis fleksibilitet i forhold til at skære nytilkøbte Firtal Group til, men også til at udvide yderligere.

Foto: Mads Claus Rasmussen

Firtal, der ejer hjemmesiden Helsebixen.dk samt en række øvrige webshops, ventes at omsætte for 140 mio. kr. i år.

Alligevel løfter Matas kun sit langsigtede mål for omsætningen til 4 mia. kr. i 2022/23 fra tidligere 3,7-3,9 mia. kr., og indikerer dermed - målt på den øvre ende af det gamle interval - at væksten også kan blive negativ.

»Som alle ved, er det svært at forudse præcis, hvad der vil ske inden for det digitale område, og beslutningen er truffet for at give os lidt fleksibilitet, hvis der er dele af Firtal, som vi ikke tror rummer vækstmuligheder eller som udhuler marginen. Derfor skal vi inden for strategien have mulighed for at lukke noget ned eller sælge fra,« siger Matas' administrerende direktør, Gregers Wedell-Wedellsborg, på spørgsmål fra en analytiker på en telekonference onsdag.

Med købet af Firtal for 130 mio. kr. har Matas dog sikret sig en ren netforretning baseret på en enkel teknologiplatform, der gør det muligt at købe netbutikker inden for nicheområder og integrere dem på platformen. Siden 2011 er det blevet til otte opkøb i Firtal-regi.

Fremadrettet regner Matas da også med, at Firtal kan fortsætte med tocifrede vækstrater frem mod 2022/23.

Det afspejler sig i de langsigtede forventninger ved, at midtpunktet i det gamle interval var på 3,8 mia. kr. og altså nu løftes til 4 mia. kr., hvilket indikerer, at Firtal skal øge sin omsætning fra 140 mio. kr. i år til 200 mio. kr. i 2022/23.

Matas betaler 110 mio. kr. kontant og 20 mio. kr. i aktier for Firtal, men lover, at selv efter købet vil det være i stand til at udbetale udbytte for 2018/19.

»Vi siger, at vi vil udbetale udbytte, men angiver selvfølgelig ikke et specifikt niveau for udbyttet, men det er en information til markedet om, at på trods af, at vi bruger en betragtelig sum penge, så vil vi stadig være i stand til at udbetale udbytte,« lød det på telekonferencen.