Matas angriber apotekers monopol

Matas tager nu første skridt mod en aflivning af apotekernes statsautoriserede monopol på salget af lægemidler i Danmark

Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sådan beskriver Matas ifølge Politiken selv kædens nye og massive satsning på udleveringen af receptpligtig medicin til danskerne.

I alt 13 Matas-butikker har nu indrettet miniapoteker, hvor kunderne kan hente den medicin, de har bestilt i forvejen, uden at de behøver at trække et nummer og stå i kø på det 'rigtige' apotek i byen.

»Det kan ikke være rigtigt, at folk skal stå i kø efter deres medicin, fordi en række apotekere her i landet har fået en livslang ret til som de eneste at sælge medicin til folk i lokalområdet«, siger Matas' informationschef Henrik Engberg Johannsen til Politiken:

»Ofte er det ældre medborgere og gangbesværede, der må stå og vente. Nu giver vi dem et alternativ, for vi kan se, at antallet af adresser, hvor danskerne kan hente receptmedicin, er faldet markant de seneste ti år«, siger Henrik Engberg Johannsen med henvisning til Lægemiddelstyrelsens statistik.

At Matas nu både kan lange parfume og piller over disken skyldes et historisk og yderst kontroversielt samarbejde med det jyske Uldum Apotek og ikke mindst en lovændring. I et forsøg på at fremme konkurrencen fik apotekerne i sommer mulighed for at etablere såkaldte medicinudleveringssteder over alt i landet - og ikke kun i lokalområdet.

Det er denne nye lovregel, Uldum Apotek som det første i landet udnytter i samarbejdet med Matas. Her kan kunderne nu ifølge Politiken bestille receptmedicinen på forhånd hos den praktiserende læge eller direkte i Matas-butikken.

Herfra går ordren så videre til Uldum Apotek, der finder og pakker medicinen og sender den tilbage til Matas-butikkerne, hvor kunderne så kan hente varen dagen efter i forseglede pakker. Matas ville gerne selv stå for hele forretningen, men det er ikke tilladt for andre end de farmaceuter, der har fået statens godkendelse og licens, at drive apoteker i Danmark.