Matas-aktien bliver sendt til vejrs efter fornuftigt kvartal

Investorerne tager positivt imod Matas' regnskab for første kvartal, og det hænger formentlig sammen med en stribe resultater, der ikke har været så ringe som frygtet.

AEKIVFOTO: Matas i shoppingcenteret Fields i København, onsdag den 7. november 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Sådan lyder vurderingen hos Michael Vitfell-Rasmussen, analytiker i ABG Sundal Collier, efter at den danske materialistkæde onsdag morgen har fremlagt et regnskab, som for første kvartal viste en omsætning på 843,8 mio. kr. - svarende til en underliggende "like-for-like-vækst" på 1,1 pct.

Det var imidlertid hjulpet godt på vej af et fantastisk sommervejr og et deraf stort salg af blandt andet solcreme, ligesom kvartalet indeholdt en handelsdag mere end i samme kvartal året før.

»Der lå nok lidt frygt i tallene, og om der skulle komme noget rigtig slemt fra Matas. Så på den måde leverer de jo ganske fint.«

»Man kan så sige, at justerer man for vejret - og derigennem solcremesalget - samt den her effekt, de får af en ekstra handelsdag i forhold til samme periode sidste år, så er like-for-like-væksten formentlig stadig negativ.«

»Toplinjen er ikke helt på plads endnu, men det er heller ikke det, de har lovet. De har ikke lovet toplinjevækst i år, men først fra 2020/21,« siger Michael Vitfell-Rasmussen til Ritzau Finans.

På den positive side peger analytikeren også på Matas' bruttomargin, som i første kvartal bakkede en smule til 45,2 pct. fra 45,6 pct. i samme periode året før, hvilket var et mindre end ventet fald.

Herudover ser selskabet ud til at have pænt styr på omkostningerne, der - korrigeret for engangsomkostninger i forbindelse med omstrukturering af ledelsen - blot steg med 0,8 mio. kr.

Godt en time inde i onsdagens handel stiger Matas-aktien med 7,3 pct. til 54,50 kr. Det følger oven på flere måneder med pres på aktien, der siden årsskiftet har givet aktionærerne et negativt afkast på omkring 30 pct.

Onsdagens positive kursreaktion kan derfor tolkes sådan, at Matas med regnskabet har leveret fornuftigt og undgået den værste frygt, om end det heller ikke er meget bedre end det, lyder vurderingen fra Michael Vitfell-Rasmussen.

»Det er et fornuftigt kvartal, men det heller ikke mere end fornuftigt.«

»Bruttomarginen falder fortsat, og de har kørt rigtig mange kampagner i kvartalet for at holde omsætningen, så det er bestemt ikke let for dem.«

»Men det er klart, at der ligger noget lettelse i det, og der er også en del shorts i aktien, som selvfølgelig også lige kigger på, om de skal blive ved med at være short i aktien«, siger analytikeren.

/ritzau/FINANS