Matador dømt til at betale en halv milliard kroner

Danske Bank trak ejendomsmatadoren Michael Kelly i retten for at redde ejendomslån ydet til Fitzwilliam Hall.

Danske Bank, Riga. Fold sammen
Læs mere
Foto: INTS KALNINS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hoben af kollapsede irske entreprenører og ejendomsmagnater har alle romantiske navne som Kelly, Niall, Brandan og Padraig – navne som danskere forbinder med bølgende grønne bakker, hyggelige pubber og gnistrende rødt hår. Men set med Danske Banks øjne er der i dag ingen romantik ved Michael Kelly, en ejendomsmatador, som banken i de glade dage før finanskrisen lånte hundredvis af millioner kroner. Danske Banks irske filial havde ydet Kelly og hans selskab Glandore store lån til køb og istandsættelse af pragtejendommen Fitzwilliam Hall, dengang beskeden fra daværende topchef Peter Straarup til sin nyudnævnte filialdirektør Andrew Healy lød på fuld gas fremad.
I 2004 havde Danske Bank, som indtil for nylig hed National Irish Bank (NIB), øget udlånet med bare 12 procent i forhold til de øvrige irske banker, som voksede med 27 procent. Men i 2005 tog Andrew Healy revanche på sin bestyrelsesformand Peter Straarups råd og øgede udlånet med hele 44 procent mod konkurrenternes 26 procent. I 2006 fortsatte festen, hvor NIB boostede udlånet med næsten 50 procent til 58 milliarder kroner. Men krisen kom, og Danske Bank har siden måttet slæbe tidligere kunder i retten i håb om at få sine penge. Det gjaldt også Michael Kelly, og i november 2012 lykkedes det banken at få ham dømt til at tilbagebetale 486 millioner kroner, og Danske Bank overtog pragtejendommen, som stod som sikkerhed for udlånet til Kelly.

Matadorer i knibe

Kreditchefen i Danske Banks oprydningsafdeling, Ivan Nymann Nielsen, beskrev blandt andet over for Dublins Commercial Court, hvordan Michael Kelly ikke havde overholdt betingelserne for sit lån i banken og udlejet kontorer i Fitzwilliam Hall til sit eget firma til lav leje.


Michael Kelly hører til striben af irske ejendomsmatadorer, som er kommet slemt i knibe efter finanskrisen. Danske Bank er ikke det eneste pengeinstitut, han skylder penge. Mens alting stadig gik fremad i 2006, investerede Michael Kelly også i en anden kendt ejendom i Dublin, Hume Street Hospital, som han købte for 225 millioner kroner med henblik på at udvikle bygningen for penge lånt i Allied Irish Bank (AIB). I april i 2012 blev ejendommen solgt for bare 22,5 millioner kroner eller bare ti procent af indkøbsprisen.