Massivt udskilningsløb i typehusbranchen

Opbremsning. Krisen kradser de danske producenter af typehuse. To har drejet nøglen, og branchen går en hård tid i møde. Fremtidens konkurrenceparameter bliver sikkerhed for forbrugeren, vurderer direktør i branchen.

I løbet af kort tid har to typehus-firmaer indstillet aktiviteterne, og flere med kendskab til branchen vurderer, at de ikke bliver de eneste.

»Situationen lige nu er den, at mange kommer til at dreje nøglen om. Jeg kan ikke vurdere, hvem der må lukke, men jeg kan se, at mange kommer under pres,« siger Steffen Baungaard.

Han kommer fra et job som koncerndirektør i NCC Construction, og indtræder til februar i direktionen i FMS-gruppen. Steffen Baungaard vil ikke kalde situationen for en krise, men understreger, at der er problemer.

»Der er stadig gode muligheder, men der er helt sikkert tale om et begyndende udskilningsløb,« siger han.

For kort tid siden gik Holmsø Huset i Fjerritslev konkurs, og i denne uge fulgte AZ Huse i Silkeborg. Samtidig er en række virksomheder endt i en gældsklemme efter store opkøb af grunde

»En række firmaer har en stor udfordring, og de skal finde ud af hvordan de vil klare skærene. Den opbremsning, der har været, har ramt hele byggebranchen hårdt,« siger Claus Granholt, markedsdirektør i typehusfirmaet Lind & Risør og formand for Nyhusforeningen, der repræsenterer 23 firmaer i branchen.

Kunder i klemmeHan slår fast, at omsætningen vil falde.

»Jeg vurderer omkring 30 procent nedgang på salget for hele typehusbranchen, men krisen er ikke så generel, som det billede medierne tegner. Mange klarer sig godt,« siger han.

Når typehusfirmaer går konkurs, er det normalt forbrugeren, der i sidste ende står med problemet, og Steffen Baungaard peger på forbrugernes rolle i en situation med konkurser.

Han vurderer, at fremtidens vigtigste konkurrenceparameter bliver at sikre, at kunden får det, der er betalt for.

Som det er nu, betaler mange i rater, og kan således ende med at halvfærdigt hus og en kæmpe udgift.

»De virksomheder der har muskler til at vente med betalingen indtil huset står færdigt, bliver dem, der klarer sig igennem,« siger Steffen Baungaard. Han tror, at markedet er modent til konsolidering.

»Det er et marked, der er præget af ekstremt mange små udbydere og samtidigt er mange startet i 60»erne, det betyder at ejerne er ved at være gamle og klar til at sælge,« siger Steffen Baungaard.

I typehus-firmaet Yourhouse ser man fortrøstningsfuldt på fremtiden, da virksomhedens modul-koncept har vist at have potentiale udover landets grænser. Virksomheden anerkender dog, at store dele af branchen går en hård tid i møde.

»Jeg tror, at det store problem har været styringen af længerevarende projekter. At man giver et tilbud, og først bygger efter nogle år, hvor prisen er en anden. Den slags overraskelser koster penge,« siger Thomas Mortensen fra Yourhouse.

mpp@erhvervsbladet.dk