Massive kurstæsk til globale energiaktier

Det store prisfald på olie over det seneste år har sammen med en stigende produktion af grøn strøm fra vindmøller og solceller ændret vilkårene fundamentalt for de europæiske energiselskaber. Der er tilmed ikke tegn på, at de står over for noget snarligt comeback. Tværtimod.

Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Energiselskaber har fået med grovfilen på de globale aktiemarkeder de seneste 12 til 18 måneder.

Flere af hårdest ramte selskaber, der eksempelvis leder og borer efter olie, er faldet med så meget som 70 til 80 procent i kurs. Det er eksempelvis tilfældet for det norske boreselskab Seadrill. Det er faldet fra en kurs over 180 til 55 alene over det sidste år. En næsten lige så stor nedtur har Fred Olsen Energy i Norge taget. Den aktie er raslet ned fra kurs 120 til 40, og herhjemme har A. P. Møller - Mærsk også fået store kursklø. De energiselskaber, som er sluppet med de mindste kursfald, er dykket med omkring 20 procent. Det er eksempelvis tilfældet for ExxonMobil, der er et af verdens største olieselskaber og som både producerer og sælger energi.

Men trods dette, så er det ikke nødvendigvis dårligt at sende Dong Energy, der er Danmarks største energiselskab, på børsen nu.

Det fremhæver investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet. Han siger, at prisen på olie siden 1974 i snit har kostet 32,7 dollar per tønde, hvis der ses på amerikansk WTI-olie. Det er først i starten af 2008, at olieprisen kommer op over 100 dollar per tønde, og det er kun i en kortere periode fra 2011 til 2014, at prisen systematisk og i en længere årrække har ligget over 100 dollar per tønde.

»Så man kan ikke sige, at prisen på olie er himmelråbende lav i dag. De nuværende priser på 50 dollar per tønde er højere end den langsigtede og mere normale pris på olie, der er under 40 dollar per tønde. Men det klart, at det havde været bedre at sælge DONG for 12 til 18 måneder siden, hvor energipriserne var betydeligt højere,« siger Per Hansen.

Han peger også på, at formålet med at børsnotere DONG er, at gøre selskabet til et langt mere grønt energiselskab, hvor olie- og gasaktiviteterne sælges fra, og der så i stedet satses mere på biomasse og havvindmøller.

Lave oliepriser længe endnu

Chefstrateg Henrik Drusebjerg fra Carnegie Investment Bank betegner da også de senere års prisfald på olie som noget »fundamentalt og vedvarende«.

»Så det er næppe sandsynligt, at energiaktier pludselig begynder at stige ganske meget igen. Olien vil med stor sikkerhed holde sig omkring 50 til 60 dollar per tønde i flere år, fordi USA har fået en stor produktion af skifergas og skiferolie, og OPEC mere eller mindre er brudt sammen og ikke kan blive enige om at begrænse produktionen. Men også fordi Iran er på vej tilbage til oliemarkedet og efterspørgslen i Kina er aftaget.«

Henrik Drusebjerg tilføjer, at væksten i hele verdensøkonomien også er svag, og slet ikke kraftig nok til at drive efterspørgslen og dermed prisen på olie i vejret.

»Så med mindre der kommer en ny konflikt i Mellemøsten, eller andet uforudset, så vil olieprisen holde sig lav længe endnu,« siger han.

Det er tilmed alt, der har med produktion af olie og gas at gøre, som er faldet stort på børsen, vurderer aktieekspert Michael Borre fra Nordea.

»Værst er det gået for selskaber, der er underleverandører, eller som yder service til de olieproducerende selskaber. De er faldet med en faktor to,« siger Michael Borre.

Prisen på olie er mere end halveret det sidste år til en aktuel pris tæt ved 50 dollar per tønde. Det har sendt energiaktierne ned samtidig med, at mange andre aktier er steget i kurs. Så relativt set har energiaktier haft et ikke bare dårligt, men direkte elendigt år.

Mere grøn strøm

Flere steder i Europa bliver de gamle forsyningsselskaber tilmed også udfordret af en hastigt stigende produktionen af strøm fra solceller og vindmøller. Samlet er børsværdien af de 20 største energi- og forsyningsselskaber i Europa derfor halveret siden toppen i 2008.

E.ON, der er set største forsyningsselskab i Tyskland, er faldet fra kurs 50 i 2008 til nu bare 8,5. En nedtur på 83 procent. Tilsvarende dårligt er det gået for RWE, der er det næststørste forsyningsselskab i Tyskland.

Men sandsynligvis var disse selskaber løbet ind i problemer – også selv om prisen på olie slet ikke var faldet. Op gennem nullerne blev der nemlig overinvesteret i produktion af strøm med fossile brændstoffer. Men atomulykken på Fukushima i Japan fik også den tyske regering med Angela Merkel i spidsen til at lukke otte tyske atomkraftværker og udfase ét anlæg mere frem til 2022. Det har betydet tab af indtægter for forsyningsselskaberne, som distribuerede strømmen fra de tyske atomkraftværker.

Det amerikanske eventyr med skifergas, har også fået prisen på kul til at falde betydeligt i Europa. Der har gjort kraftværker som bruger kul, mere rentable end de tyske værker, der fyrer med naturgas. Så både atom- og naturgasdelen i de tyske forsyningsvirksomheder er blevet ramt. Samtidig har øget produktionen af grøn strøm fra vindmøller og solceller fået prisen på strøm til at falde. Direktør Michael Liebreich fra analysefirmaer Bloomberg New Energy Finance siger derfor, at betingelserne er ændret fuldstændigt for de gamle forsyningsselskaber.

»De står lidt i samme situation som telefonselskaberne i 1990erne, eller som aviserne, der i disse år udfordres betydeligt af nye sociale medier. Det er en trussel på livet,« siger han.

Flere af store forsyningsvirksomheder i Europa er ved at tage højde for dette. Drax Power i Storbritannien, som engang var landets største kulfyrede kraftværk, er eksempelvis i gang med en større omstilling mod brug af træpiller, og andre, så som danske DONG Energy, investerer stort i havvindmøller og planlægger også nu med sin børsnotering at få en langt mere grøn profil.