Massiv svensk kundeflugt efter Nordea-flytning: Lån for tæt på én milliard flyttes

På blot et døgn har svenske Nordea-kunder anmodet om at flytte lån for et stort millionbeløb ud af banken.

Nordea i Helsinki. Fold sammen
Læs mere
Foto: LEHTIKUVA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De svenske kunder reagerer kraftigt på Nordeas beslutning om at flytte hovedkontoret fra Stockholm Til Finland. Afgørelsen har omgående forårsaget en massiv kundeflugt i Sverige.

Det skriver Dagens Industri.

Fra kl. 11 torsdag til fredag morgen havde kunder med boliglån for omtrent 850 millioner danske kroner ansøgt om at flytte fra Nordea til en anden bank. Det viser tal fra firmaet Lånbyte, som hjælper kunder med at skifte bank.

»Vi har mærket en drastisk øget efterspørgsel på at flytte fra Nordea,« siger Alexander Widegren, direktør i Lånbyte, til Dagens Industri.

I samme periode valgte kunder i de store svenske banker Handelsbanken, SEB og Swedbank at anmode om hjælp til at flytte lån for i alt 260 millioner svenske kroner.

Efter torsdagens beslutning sagde Nordea-topchef Casper von Koskull ellers, at beslutningen ingen konsekvenser ville have for Nordeas kunder. Det vil tværtimod være en fordel, lød det. Men de svenske Nordea-kunder er tilsyneladende uenige.

»Det her aktiverer kunderne. Det er svært at have en god relation til sin bank, og at de flytter, gør det kun værre,« siger Alexander Widegren.

Onsdagens beslutning kom, efter Nordea gennem længere tid har truet med at flytte sit hovedsæde ud af hjemlandet, fordi den svenske regering lægger op til, at landets banker skal betale endnu mere ind til den såkaldte resolutionsreserve. Det vil koste Nordea ekstra skattebetalinger i milliardklassen.

Som alternativer til Stockholm havde banken selv peget på enten København eller Helsinki.

Ifølge Nordeas egne beregninger ville de svenske skatteændringer koste banken ekstra fem mia. svenske kroner i 2019.

Kun »et begrænset antal medarbejdere« ventes ifølge Nordea at blive påvirket af flytningen, som er overvejende af juridisk karakter. Flytningen sker således ved en »fusion på tværs af landegrænserne«, hvor Nordea Bank AB fusioneres ind i et nyetableret finsk datterselskab.

Ifølge planen vil fusionen finde sted i 2. halvår 2018.