Massiv støtte til Microsoft-kamp mod at udlevere data

Microsoft afviser, at amerikansk dommer kan kræve data lagret i Irland udleveret til USA, og får nu opbakning fra IT- og telegiganter i stor stil.

Det er her i Microsofts datacenter i Dublin i Irland, at de omstridte brugerdata ligger. Microsoft nægter fortsat at udlevere dem til en amerikansk dommer. Foto: Microsoft Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Amerikanske IT- og telegiganter som Apple, Amazon, AT&T, HP og eBay og flere end 20 andre giver massiv opbakning til, at Microsoft nægter at efterkomme en amerikansk dommers krav om, at softwaregiganten skal udlevere e-mails, som ligger i Microsofts datacenter i den irske hovedstad Dublin.

Microsoft står fast på, at amerikansk lovgivning ikke gælder i Europa, og at det derfor er de europæiske regler om beskyttelse af data, der gælder.

En amerikansk dommer bestemte i juli, at Microsoft skal aflevere e-mailoplysningerne til anklagemyndigheden i en kriminalsag. Hvad selve sagen og slagsmålet, der begyndte i 2013, handler om, er hemmeligholdt. Derfor vides ikke, hvilken slags efterforskning der førte til kravet om udlevering. Anklagemyndigheden siger dog, at sagen er en del af en efterforskning om narkotika.

Tænk, hvis det modsatte skete...

»Vi mener, at når en regering ønsker at få adgang til e-mails, som lagres i et andet land, må det ske på en måde, som respekterer den nuværende hjemlige og internationale lovgivning. Den amerikanske regerings ensidige brug af ransagningskendelser til at opnå adgang til e-mails i andre lande udgør en risiko for både fundamental beskyttelse af privatlivets fred og af de internationale relationer,« siger Microsofts juridiske chef, Brad Smith.

Microsoft forsøger at vise de groteske i hele sagen ved i sin appel at vende sagen på hovedet:

»Forestil dig dette scenario: Politifolk fra det lokale Stadtpolizei, som er ved at efterforske en læk til pressen, tager til Deutsche Banks hovedkvarter i Frankfurt, Tyskland. De fremviser en ransagningskendelse, hvorefter de kan beslaglægge en stak private breve, som en New York Times-reporter gemmer i en bankboks i Deutsche Banks amerikanske afdeling i Manhattan. Banken føjer sig og giver New York-afdelingens chef ordre om at åbne reporterens boks med hovednøglen, rode den igennem og faxe de private breve til Stadtpolizei,« indledes appellen.

Bred opbakning til Microsoft

28 teknologi- og medieselskaber (heriblandt CNN, ABC, Fox News, The Guardian og Washington Post), 35 dataloger og 23 handels- og rettighedsorganisationer, heriblandt American Civil Liberties Union og det amerikanske handelskammer, som er USAs største erhvervslobbyorganisation, har underskrevet en støtteerklæring til Microsoft i den appel, som nu skal behandles.

Der ventes dog at gå omkring et halvt år endnu, før retsforhandlingerne kan begynde.

Den amerikanske anklagemyndighed siger, at udleveringskravet ikke bryder med irsk retshåndhævelse, fordi Microsofts amerikanske ansatte kontrollerer serverne i Irland og kan tilgå dem uden at skulle befinde sig i Irland.

Det store fokus på privatlivets fred er opstået i kølvandet på de afsløringer af massiv amerikansk spionage og overvågning, som den tidligere efterretningsansatte Edward Snowden i sommeren 2013 begyndte at afsløre ved at offentliggøre tophemmelige dokumenter, som viser, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA står bag en altomfattende indsamling af data, bl.a. med hjælp fra venligtsindede lande, hvortil regnes Danmark.

Læs Brad Smiths blog (på engelsk) her

LÆS MERE