Masser af teknologi vil mase sig ind i dit hjem - og din bil

Her er hovedretterne fra menukortet på verdens største forbrugerelektronikmesse, som i denne uge vil afsløre op mod 20.000 nye produkter.

Biler får en fremtrædende rolle på verdens største forbrugerelektronikmesse i Las Vegas i denne uge. Her bliver der lagt sidste hånd på en af standene. Foto: Britta Pedersen, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: A3922/_Britta Pedersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LAS VEGAS, USA: Ny teknologi i biler og tøj - og om armene ... og varmeapparater og radiatorer, så de kan fjernstyres. Og bedre TV-skærme, bedre computerskærme, bedre kameraer.

Det er nogen lunde hovedretterne på det menukort, som der diskes op med, når omkring 20.000 nye produkter i de næste fire dage præsenteres på verdens største forbrugerelektronikmesse, Consumer Electronics Show (CES), i spillebyen Las Vegas i ørkenstaten Nevada i det sydvestlige hjørne af USA for over 150.000 fagfolk. Hvor mange af de 20.000 produkter vi også hører om om et år, og hvor mange der overhovedet når Europa og dermed Danmark, vil udkrystallisere sig senere.

Ingen revolutioner i vente

Fra mandag aften dansk tid går det for alvor løs med de store præsentationer, inden dørene til de over 170.000 kvadratmeter store messehaller åbnes tirsdag aften dansk tid og vil byde på alt - og der menes: alt -, hvad der overhovedet kan sættes strøm til og kan kæmpe om at blive købt og brugt.

De revolutionerende nyheder ventes ikke. Derimod vil der være masser af ting og dimser, som man har talt om i nogle år og set prototyper på, og som nu endelig er udviklet færdigt.

Bilproducenterne arbejder ihærdigt på at bygge ny teknologi ind overalt, fra de selvkørende biler, som bl.a. Google tester, til bedre højttalere og små computersystemer, som kan kobles til mobiltelefonen eller bruge sin egen mobilforbindelse og dermed levere f.eks. underholdning til bagsædet, kørevejledning til forsædet og indsamling af data om bilens kørsel og forbrug. Både Apple og Google lægger billet ind på pladsen som bilens styresystem med henholdsvis Carplay og Android Auto, som dog ikke overtager rattet endnu. Ti af de store bilproducenter - heriblandt Audi, BMW, Ford og Mercedes-Benz - ruller ind på messen for at vise, hvor langt de er nået med at få bilen koblet på Internet.

Tag det på - og pas på

2015 ventes at blive året, hvor teknologi til at tage på i form af smarture, armbånd og andet måleudstyr for alvor bliver for alle. Et utal af dimser og systemer er klar til at holde øje med hjerterytmer, løbetempo, søvnkvalitet og alt muligt andet, der kan måles og samles ind. Der tales ikke meget om datasikkerheden, og hvem der får adgang til alle de stærkt personlige oplysninger, som det døgnvågne udstyr vil samle sammen med det overordnet gode formål at skærpe interessen for et sundt og aktivt liv. Men priserne på den teknologiske indmad falder, så fokus vil være på bedre og lækrere design og større nytte af den bogstaveligt bærbare teknologi - samt på datasikkerheden.

I slipstrømmen vil både sportstøj og sportsudstyr, f.eks. ketchere, dukke op med indbyggede sensorer, så man med træningsprogrammer kan forbedre sin form.

Googles Android-styresystem begynder at rykke ind bag TV-skærmen og styre betjeningen af alt det, der ikke blot er at se fjernsyn. Android TV, som bl.a. Philips har taget til sig, prøver dermed igen at gøre TV-skærmen til en computer, hvilket ikke hidtil er lykkedes ret godt, hvorfor de fleste stadig mest ser TV på TV-skærmen.

Bedre billeder og anderledes computere

På fladskærmsområdet vil ultra-HD-kvalitet (UHD, af nogle producenter kaldet 4K) igen blive skubbet frem. Ultra-HD leverer fire gange så høj en opløsning på TV-billedet som en skærm i fuld HD, som står i de fleste danske hjem. Over 100 forskellige UHD-fjernsyn vil blive tændt på messen, og med dem følger et væld af lydbarer, som kan levere bedre lyd end den, som TV-apparaterne er født med på fabrikkerne. Endnu mangler der dog TV-indhold og film optaget i UHD, men hjemmekameraer og -videokameraer samt flere mobiltelefoner kan efterhånden levere varen.

Smartphonetelefoner og tavle-PCer er også en del af det store show. Tavle-PCerne er faldet betragteligt i pris, og mange af de billigere af slagsen bliver kvalitetsmæssigt bedre og bedre. De kan også i voksende omfang gennem forskellige applikationer bruges som fjernbetjening til alt fra TV-skærmen til radiatoren.

På selve PC-området fortsætter kampen om at blive tyndere, endnu mere bærbar, holde batteritiden bedre og få bedre skærmbillede. Desuden har de såkaldte chromebooks, som er computere med Googles Chrome OS-styresystem i stedet for f.eks. Windows eller MacOS, fået et skub fremad. Chromebooks er stærkt afhængige af en internetforbindelse, da programmerne på PCen er applikationer, som de kendes fra mobiltelefonerne, men chromebooks kan dog også i mere begrænset omfang bruges uden netforbindelse. Taiwanske Acer står klar med den første chromebook i 15,6-tommerstørrelsen, den nok mest udbredte størrelse for en almindelig bærbar PC. Chromebooks kræver mindre af den teknologiske indmad og holder derfor batteritiden bedre og er ofte billigere end sammenlignelige, almindelige bærbare PCer.

Og 2015 vil blive husket for...?

Det var på CES, at den første videobåndoptager blev fremvist i 1970, at Nintendo i 1985 viste sit ikoniske Nintendo Entertainment System, at spilsuccesen Tetris fik premiere i 1988, at satellitradioen blev lanceret i 2000, og at Microsofts første Xbox-spillekonsol blev præsenteret i 2001.

Om der i 2015 vil være noget, der indskriver sig i historien, vil de næste dage vise.

Berlingske dækker Consumer Electronics Show (CES). Berlingske er inviteret af Branchen Forbrugerelektronik (BFE).