Masser af rækkehuse på vej i Ørestad

Selskabet bag Ørestad gør klar til at bygge op imod 3.000 boliger i nyt kvarter - deriblandt flere hundrede rækkehuse.

Et kig ind i den sydlige del af det kommende boligkvarter i Ørestad Syd. Animation fra tegnestuen Transform. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med streger fra Aarhus-tegnestuen Transform lægger By & Havn, det offentlige udviklingsselskab, op til massivt boligbyggeri i et helt nyt kvarter af Ørestad Syd.

Går det, som masterplanen og vinderforslaget i en byplankonkurrence spår, vil den vestlige del af Ørestad Syd om føje år have fået op imod 3.000 boliger. Sammen med butikker og andre funktioner vil det svare til byggeri for rundt regnet syv-otte milliarder kroner.

Baggrunden for konkurrencen og de nye planer er, at hele Ørestad Syd - områder syd for Amagermotorvejen - oprindelig skulle have haft ligelig fordeling af erhverv og boliger. Men den langstrakte finanskrise har betydet, at København har masser af tomme kontorer. Og samtidig bliver nye boliger flået ned af mæglernes hylder i kraft af den store tilflytning.

"København vokser kraftigt i disse år, og jeg er rigtig glad for, at vi nu får bygget endnu flere boliger, så flere kan få glæde af den fantastiske natur i området," siger overborgmester Frank Jensen (S) i en kommentar til vinderforslaget.

Blandt en håndfuld forslag i finalen af en byplankonkurrence blev ideer fra Transform og tre samarbejdspartnere fundet bedst. Tankerne omfatter at bygge en masse række- eller byhuse i den nordlige del af kvarteret, som grænser op til det kommende Arenakvarter med Copenhagen Arena.

Syd for kvarterets hovedgade med butikker, Asger Jorns Allé, kommer der lejligheder - ligesom i den østlige del af Ørestad Syd med blandt andet den kendte bebyggelse 8-tallet.

"Med den nye plan er jeg sikker på, at Ørestad Syd bliver et endnu mere attraktivt kvarter for københavnske familier, der både vil bo bymæssigt, have let adgang til København City og samtidig sætter pris på at have frisk luft og fælledens høje himmel lige uden for døren. Planen giver et godt grundlag for næste udviklingsbølge i Ørestad," udtaler Jens Kramer Mikkelsen, administrerende direktør for By & Havn.

Med planen får det vestlige kvarter af Ørestad Syd 325.000 kvadratmeter bebyggelse, hvoraf 300.000 bliver boliger, resten især butikker. Analysechef Stig Plon Kjeldsen fra Nybolig Erhverv i København anslår, at det giver en samlet projektsum på op imod otte milliarder kroner.

Byggeriet svarer til en bebyggelsesprocent omkring 150 - og det passer fint med, at kvarteret ligger tæt på metroen. Københavns Kommune skal dog først udarbejde en ny lokalplan, inden projektmagere, pensionskasser og andre investorer kan slippe gravemaskinerne fri.

Sidste år rundede indbyggertallet i hele Ørestad 8.500 personer, og langt de fleste bor i lejlighed. Særligt i Ørestad Nord findes række- eller byhuse, og nu er der altså mange flere på vej i Ørestad Syd.