Massefyring på vej i IT-branchen

Krisebølgen når forsinket Danmark i første halvår og vil koste op mod 3.000 jobbet, spår analysehuset IDC. Fagforbund opfordrer regeringen til at investere. Også mobilbranchen er trængt – teleselskaberne vil hellere købe op end investere i isenkram.

Den førhen så store mangel på arbejdskraft i den danske IT-branche kan medvirke til, at omfanget af fyringer i første halvår ikke bliver på mere end 3.000, vurderer Per Andersen, administrerende direktør for analysehuset IDC Nordic. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Op mod 3.000 står til fyring i den danske IT-branche, når bølgen fra den internationale krise i tele- og IT-branchen snart rammer Danmark.

»Vi går fra en vækst på 5,6 procent til en nulvækst. Det betyder, at omkring 5.000 stillinger skal væk, men da der de seneste to år har været mangel på arbejdskraft, og en del stillinger derfor aldrig er blevet besat, er der tale om 2.000, måske 3.000 stillinger,« siger Per Andersen, administrerende direktør for analysehuset IDC Nordic.

Den danske IT-branche beskæftiger omkring 100.000 ansatte, og alene brancheorganisationen IT-Branchen står for 90 procent af den årlige IT-omsætning på mere end 200 milliarder kroner om året.

PROSA: Ikke så højt
Hos fagforbundet PROSA, der organiserer IT-professionelle, tror formand Niels Henrik Bertelsen ikke på så dystre udsigter.

»Vi kan godt se tegn på, at arbejdsløsheden stiger. Det er f.eks. sværere for nyuddannede at få fodfæste. Men vi tror ikke, at tallene bliver så høje, snarere en 200-300 flere, som er en fordobling af det nuværende ledighedstal. Vor erfaring med kriser er, at de kommer senere, fordi IT-investeringer løber i lang tid fremad. Så krisen bliver ikke helt så dyb, og det er jo heller ikke, fordi der ikke er penge i samfundet,« siger han.

PROSA opfordrer politikerne til ikke at gå i panik men fortsat investere i f.eks. offentlig digitalisering og udvidet infrastruktur, ganske som man ved at investere i byggeri hjælper byggebranchen.

Krisen kan være sund
Ifølge IDC har en del IT-virksomheder – især de, der sælger hardware (computere m.m.) – allerede vigende omsætning og ditto overskud, mens en masse IT-virksomheder inden for især software og service forbereder sig ved at skære ned, uden at de nødvendigvis allerede er rendt ind i problemer.

»Som vi allerede forudsagde for to år siden, betyder manglen på arbejdskraft, at en masse IT-virksomheder i 2008 ikke har mærket krisen, fordi der var nok at lave. Nu melder realiteterne sig, og i første halvår i år vil vi se konkrete fyringsrunder, det er der ingen tvivl om. Men vi har været dér før – og vi overlever nu nok. Kriser er i virkeligheden godt. De medfører, at der sker ting, som ikke ellers ville ske. Man får øjnene op for nye produkter, der bliver ryddet op, og man får fedtet skåret væk,« siger Per Andersen.

Slut med tilskud
IT-producenterne har ellers ment sig sikre, fordi ingen kan undvære computere, spil, mobiltelefoner og dimser med strøm på. Men også mobilproducenterne er presset nu og nedjusterer forventningerne til, hvor mange mobiltelefoner de kan sælge.

»Økonomidirektøren i teleselskaberne har taget magten. Teleselskaberne har fokus på deres cashflow. De vil have vækst på toplinjen, samtidig med at de skal spare omkostninger. Derfor er det bedre for dem at bruge penge på at købe sig til omsætning ved at opkøbe konkurrenter og derved mindske konkurrencen end at investere i isenkram og f.eks. give tilskud til billigere mobiltelefoner,« siger teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consult.

 
Læs også:

De ti dummeste IT-spørgsmål

Kartel forhindrede billigere fladskærme

Dansk opfindelse skal ændre musiksalget