Maskinindustri så småt på vej frem

Manglende investeringslyst hos kunderne har plaget branchen, men nu lysner det.

Systemer til overvågning og ventilation i forbindelse med produktion af kyllinger og svin har givet Skov-koncernen en stor eksport. Foto: Privat
Læs mere
Fold sammen
Den danske maskin- og komponentindustri, der rummer vigtige virksomheder som Danfoss og Grundfos, har igennem de senere år været ramt hårdt af manglende investeringer hos kunderne, men der er nu tegn på, at branchen er ved at være igennem det værste.

Det viser en brancheanalyse af de 55 største producenter og leverandører inden for maskin og komponentindustrien, som Berlingske Research har lavet.

Tilbage i 2010 gav hele 15 af analysens 55 virksomheder underskud – i 2012 havde kun otte røde tal.

I alle de regnskabsår, analysen omfatter, lykkedes det 34 af virksomhederne at realisere et overskud i alle årene.

Den gennemsnitlige afkastningsgrad i branchen i 2011 lå på 10,1 procent, – lidt bedre end gennemsnittet af Danmarks største 1.000 virksomheder. Det vidner om, at man i branchen har relativt godt styr på driften.

Bred branche

Branchen rummer virksomheder, der strækker sig fra Micro Matic i Odense,t som fremstiller fadølsarmaturer til Kongskilde, der producerer landbrugsmaskiner.

Blandt højdespringere på listen, der har præsteret en væsentlig forbedring i afkastet i analysens treårsperiode, er Johnson Controls i Aarhus, der fremstiller maritime køleanlæg. Det er i høj grad stigende miljøbevidsthed og krav om energieffektive løsninger, der driver virksomhedens fremgang.

Micro Matic er en anden af listens højdespringere. Omfattende rationaliseringer og udflytning af produktion til Litauen har sammen med automatisering på virksomhedens fabrik i Odense været med til at give Micro Matic flotte resultater. Fadølsarmaturerne er en niche, som virksomheden har godt fat i.

Blandt de virksomheder, som har tilbagegang i indtjeningen, er værktøjsmaskinproducenten Unimerco, der er blevet overtaget af japanske Kyocera.