Martin Lidegaard om Thule: "Intet er på plads endnu"

Endnu er det uafklaret, om et amerikansk ejet skuffeselskab mister milliard-kontrakten på driften af Thule-basen. Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) siger, at han er godt tilfreds med de foreløbige hårde forhandlinger med USA, der gerne skal føre til et nyt amerikansk udbud til fordel for et dansk selskab.

Udenrigsminister Martin Lidegaard Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

At et amerikansk ejet skuffeselskab, indregistreret i Danmark, ved at give det laveste bud på det US Air Forces omstridte servicekontrakt på Thule-basen har udkonkurreret Danmarks danske budgivere som MT Højgaard, Aarsleff og ISS, har skabt bekymring, frustration og vrede i både Grønland og Danmark.

Såvel i erhvervslivet som blandt politikere.

Men efter at oppositionen sekunderet af de to grønlandske medlemmer af Folketinget gang på gang siden november sidste år har forsøgt at spidde udenrigsminister Martin Lidegaard (R), vejrer han nu morgenluft.

For falder de forestående dansk-grønlandske intense forhandlinger med amerikanerne på plads, skal USA på ny udbyde kontrakten på flyvebasen i Thule, siger ministeren.

Og det vil være en stor sejr for Martin Lidegaard, som personligt har tætte private relationer nuværende og tidligere politikere i Grønland, hvis tingene falder i hak.

"Intet på plads, før det er på plads. Vi står over for nogle ugers svære forhandlinger med amerikanerne. Men jeg er selvfølgelig meget tilfreds med, at det er lykkes at opnå en forståelse fra amerikanerne om en køreplan for processen efter det massive pres, der er lagt.

Sådan siger en synlig glad Martin Lidegaard (R) til Berlingske Business efter det opsigtsvækkende midtvejsresultat i de dramatiske forhandlinger mellem topembedsmænd fra Danmark-Grønland og USA omkring den "storpolitiske" ballade om en syv års driftskontrakt med US Air Force på Thule-basen i Nordgrønland.

Forhandlingerne er senest bl.a. foregået i Washington. Samlet er kontraktsummen på 2,5 milliarder kr.

Martin Lidegaard forklarer, at USA efter hårdt pres fra Danmark og Grønland er blevet enige om at nedsætte to arbejdsgrupper. De går straks i gang med arbejdet.

"Den ene arbejdsgruppe skal så hurtigt som muligt forberede et nyt udbud. Vi har fået at vide fra amerikanernes advokater, at man juridisk ingen mulighed har for at suspendere kontrakten(som det amerikansk ejede selskab vandt red). Men USA har mulighed for at forkorte kontrakten fra syv til ét år," siger udenrigsministeren.

Det betyder, at det vil vare mindst et par år, før en ny leverandør kan komme i spil efter en ny udbudsrunde.

"Det afhænger af flere faktorer, hvor hurtigt vi kan få det nye udbud på kontrakten i Thule. Blandt andet er det et spørgsmål om, hvor hurtigt vi kan blive enige med USA om, hvilke kriterier, der skal lægges til grund for det nye udbud," siger Martin Lidegaard.

Arbejdsgruppen skal også definere, hvad et dansk-grønlandsk selskab er, så det ikke ender med, at US Air Force tildele et amerikansk serviceopgaven til et amerikansk selskab.

Siden november 2014 har udenrigsministeren fået et hav af kritiske mundlige og skriftlige spørgsmål fra oppositionen. De er blandt andet gået på, hvordan en milliardkontrakt på Thule-basen stik mod forsvarsaftale fra 1951 mellem Danmark og USA om forsvaret af Grønland er endt hos det amerikansk ejede skuffeselskab, der har adresse hos en skatteadvokat i Hellerup. Det er ejet af koncernen Vectrus med hovedsæde i Colorado, hvor USA luftvåben, US Air Force, også har hovedsæde.

Vectrus er et selskab har tætte relationer til USAs forsvarsministerium.

Koncernen, der ledes af en højtstående amerikansk militærmand, står for driften af amerikanske baser verden over. Det sker med en stor stab på mange tusinde ansatte, heraf er en tredjedel tidligere militærfolk.

Ifølge forsvarsaftalen fra 1951 mellem Danmark og USA om forsvaret af Grønland kan alene et dansk-grønlandsk selskab, der i videst muligt omfang skal bruge danske og grønlandsk arbejdskraft, vinde den eftertragtede kontrakt med US Air Force på Thule-basen.

Sådan udlægger Martin Lidegaard og Grønlands Selvstyre teksten. Det gør de tilsyneladende også i USAs forsvarsministerium.

»Vi er meget enige med USA om, at det skal være dansk-grønlandsk selskab, der får kontrakten,« siger han.

Et dansk-grønlandsk firma kan tidligst fra slutningen af 2016 overtage milliard-kontrakten.

Det kan f.eks. blive Greenland Contractors, der ejes af MT Højgaard, Aarsleff eller ISS, hvis de vælger at byde igen.

Men der kan ifølge Martin Lidegaard ikke komme et nyt udbud, før en amerikansk domstol har afgjort Greenland Contractors/MT Højgaards og Aarsleffs anker over, at Exelis vandt kontrakten i Thule.

»Der kan ikke komme et nyt udbud før de retssager er afklaret, men det op til danske virksomheder, om de vil trække sagerne eller køre dem til ende,« siger udenrigsminister Martin Lidegaard.

Den anden arbejdsgruppe skal arbejde med at finde måder, hvordan Danmark samarbejde med USA omkring Thule kan give Grønland indtægter.

Ifølge Grønlands Selvstyre, har selvstyret de seneste år haft en årlig indtægt på mindst 100 mio. kr. i personskatter fra 400 danske og grønlandske Thule-arbejdere samt selskabsskatter og udbytte fra Greenland Contractors, som selvstyret ejer en tredjedel af. Selvstyret har ingen aktier i Exelis, der overtager kontrakten fra Greenland Contractors til oktober.

Martin Lidegaard redegjorde onsdag i et lukket samråd i Folketingets grønlandsudvalg for udviklingen i sagen efter sidste uges møder i Washington mellem topembedsmænd fra Danmark, Grønland og USA.

Ifølge udvalgets formand Johan Lund Olsen fra det grønlandske parti Inuit Ataqatigiit stod Lidegaard skoleret over for udvalget.

"Da samrådet var lukket, kan jeg jo ikke citere direkte derfra. Men jeg kan sige overordnet, at jeg ikke er tilfreds med det. For det har ikke medført nye afklarende svar, som ellers er hensigten med et samråd. Derfor har jeg i dag stillet to skriftlige spørgsmål til Udenrigsministeren. Det er spørgsmål som skal afdække den selskabsretlige proces i forløbet, og Udenrigsministeriets inddragelse af Erhvervsstyrelsen som jo også er en meget væsentlig del af udbudsforløbet,” siger Johan Lund Olsen.

Grønlandsudvalgets formand tilføjer, at Folketinget i januar opfordrede regeringen til at arbejde for at sikre Grønland størst muligt afkast af det amerikanske militærs tilstedeværelse i Grønland i form af lærerpladser, beskæftigelsesmuligheder og skatteindtægter.