Markedet eksploderer: Vaccinekæmper vil fordoble salget

Markedet for vacciner er eksploderet under coronapandemien og har fået milliarderne til at rulle ind hos især to medicinalselskaber. Nu forventes det, at salget vil nå nye højder til næste år.

Det forventes, at Pfizer/Biontech og Moderne vil fordoble deres samlede vaccinesalg i 2022. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De to største producenter af covid-19-vacciner har haft et succesfuldt første år med coronavaccinerne og står til at indkassere milliarder af dollar i omsætning.

Og allerede nu ser det ud til, at succesen vil blive endnu større i 2022.

Det forventes nemlig, at Pfizer/BioNTech og Moderna – producenterne bag de mest udbredte vacciner – vil tæt på fordoble deres salg næste år. Det skriver Financial Times.

Ifølge en markedsanalyse vil det samlede salg nå svimlende 93 milliarder dollar, hvilket svarer til næsten 600 milliarder danske kroner. Samtidig forventes det, at de to producenter tilsammen vil kontrollere en tredjedel af markedet uden for Kina.

Medicinalselskaberne Pfizer/BioNTech og Moderna var de første vestlige selskaber, der kom over målstregen, da det for et år siden gjaldt om at vinde kapløbet om at producere og få godkendt en effektiv vaccine mod covid-19.

Det har resulteret i en særdeles lukrativ forretning for producenterne, som kan bryste sig af at have fået historisk effektive vacciner på markedet på rekordtid. Begge coronavacciner bygger på den såkaldte mRNA-teknologi og har en tårnhøj effektivitet på omkring 95 procent, mens de også har vist sig at være gode til at nedkæmpe de frygtede virusmutationer.

»mRNA-vaccinerne har vundet vaccinekapløbet, fordi de er de mest effektive,« siger David Dowdy, der er professor i epidemiologi ved Johns Hopkins Universitet.

Et ekstraordinært marked

Ifølge Financial Times står Pfizer til at få den største andel af salget på 54 milliarder dollar, mens Moderna vil hente de resterende 39 milliarder. Tidligere har Søren Løntoft Hansen, der er senioranalytiker i Sydbank, udtalt om vaccinekæmperne i Berlingske:

»Når et medicinalselskab sætter standarden for et lægemiddel på markedet, tager det normalt otte til ti år, før salget topper. I denne situation er markedet ekstraordinært. De tal, man kan aflæse, afspejler det her kæmpe, kæmpe efterspørgselsdrevne marked, som er ret atypisk for et lægemiddel,« sagde Søren Løntoft Hansen.

Bag analysen står det danskejede firma fra Storbritannien ved navn Airfinity. Selv siger administrerende direktør Rasmus Bech Hansen, at »tallene er uden fortilfælde«:

»Vi forventer fortsat høje salgsniveauer i 2022, for lande søger stadig beskyttelse, mens lav- og mellemindkomstlande søger lignende vaccinationsniveauer, som mange højindkomstlande har opnået,« udtaler han til Financial Times.

De mindre velhavende lande er afhængige af det globale samarbejde Covax, der oprindeligt havde til formål at give to milliarder doser inden årets udgang. Dog har Covax gentagne gange reduceret sine prognoser på grund af produktionsproblemer, eksportforbud og færre vacciner fra velhavende nationer. I sin seneste fremskrivning forventede den at have i alt 1,4 milliarder doser til rådighed inden udgangen af ​​2021.