Markant vækst i solcelleanlæg på erhvervsbyggeri

Landbrug, industrivirksomheder og kommuner har for alvor skruet op for solcelleanlæg.

Foto: Morten Stricker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er et sandt solcelleboom, Danmark har oplevet de seneste år. Først hos private, og efter solcelleaftalen i november sidste år er boomet fortsat på erhvervsområdet. Den totale, installerede mængde solceller herhjemme ventes at brage forbi 500 MW-mærket i år. Det betyder, at forligspartierne bag solcelleaftalerne skal drøfte støtten.

En af landets største leverandører af solcelleanlæg, EnergiMidt, venter mindst en tredobling af installationerne på erhvervsområdet i år.

»Vi så et voldsomt boom sidste år på privatmarkedet, som vi ser fortsat af erhvervskunderne i år,« siger Jørgen Due Thomsen Nørgaard, forretningschef for solcelleområdet hos EnergiMidt.

Selskabets installerede mængde på erhvervsområdet nåede sidste år 3,4 MW – mere end en fordobling fra 1,4 MW året før – og i år ventes yderligere godt en tredobling til mere end ti MW, måske endda så meget som 20 MW. Ti MW svarer rundt regnet til et par tusinde villaers årsforbrug.

»Det er ikke mindst kommuner og virksomheder, der trækker væksten i erhvervssegmentet for os. Vi leverer blandt andet mange anlæg til skoler og virksomheder, der selv bruger energien,« siger Jørgen Due Thomsen Nørgaard, forretningschef for solcelleområdet hos EnergiMidt.

Mange vil forsikre solanlæg på taget

Stort set alle EnergiMidts mange solcelle- anlæg bliver sat op på taget af bygninger, og landbruget tegner sig også for en del anlæg. Hos Topdanmark, der er landets største forsikringsselskab på landbrugsområdet, har man forsikret cirka 4.500 solcelleanlæg hos sine landbrugskunder. Og man kan se en markant vækst i forsikring af solcelleanlæg.

»Interessen for og indtegningen af sol-celleanlæg er steget i perioden 2012-2013. Vi får p.t. dagligt henvendelser om forsikring af tagmonterede anlæg, mens forespørgsler på jordbaserede anlæg næsten er ophørt,« oplyser Pernille Fogh Christensen fra Topdanmarks kommunikationsafdeling.

Det er ikke mindst solcelleaftalen fra november sidste år, der har sat skub i erhvervssalget, fordi støtten blev forhøjet for netop den størrelse anlæg, mens det blev mindre lukrativt for private at sætte solceller op.

Solcelleaftalen fra november havde dog det hul, at den maksimale grænse for anlæg på 400 kW kunne omgås ved at lave en masse separate installationer a 400 kW på samme matrikel, så der reelt kunne blive tale om gigantiske landbaserede anlæg på så meget som op mod 100 MW.

Det er det hul, man forsøger at lukke med den nye solcellelov, men et nyt problem er opstået, fordi Energistyrelsen er blevet opmærksom på, at ansøgningerne om solcelleanlæg flytter fra landjord til taget af staldbygninger eller industribygninger – et nyt hul som lovforslaget ikke umiddelbart dækker.

Blandt andre Haderslev Kommune har oplevet ansøgninger om solcelleanlæg flytte fra landjorden til tage. Anlæggene har typisk en størrelse på op til 200 kW. Haderslev Kommune oplyser, at man foreløbigt ser på ti ansøgninger om solcelleanlæg på taget af erhvervsbygninger, mens man sidste år ingen ansøgninger havde af den type.

Der er aldrig offentliggjort præcise tal for det nationale omfang af solceller på erhvervsområdet, men Energinet.dk forventer at kunne præsentere sådanne tal inden for den nærmeste fremtid.