Mareridtet der blev virkelighed

Uden for Aarhus kæmper den lille andelsboligforening Engskoven en hård kamp mod Jyske Bank i en swap-sag, der nu er på vej i retten.

Foto: Asger Ladefoged. Arkiv.
Læs mere
Fold sammen

Det blev et alt andet end mindeværdigt møde på advokatens kontor i Aarhus for andelsboligforeningen Engskoven den 22. november 2011. Efter at have fået enstemmigt medhold i Pengeinstitutankenævnet i sin klage over Jyske Banks rådgivning også fra finansbranchens egne repræsentanter i Finansrådet ville Engskoven nu forsøge at finde en mindelig løsning med banken. Men sådan skulle det ikke gå. Slet ikke.

»Det er noget groft svineri, at banken ikke retter sig efter ankenævnets afgørelse. Bankens chef­jurist opførte sig modbydeligt på mødet hos advokaten og truede os direkte med at trække sagen så langt ud, at vi ikke kunne overleve. Og den opførsel har været kendetegnet for hele forløbet,« fortæller pensionist Lund Poulsen, der repræsenterede Engskoven på mødet.

Hos Jyske Bank vil juridisk direktør Peter Stig Hansen ikke kommentere sagen, men siger dog, at der er »forskellige opfattelser« af det møde.

Fordoblet boligafgift

Forud for mødet var gået et mildest talt katastrofalt forløb for Engskoven. Jyske Bank solgte i 2006 en renteswap til foreningen, som skulle forsikre Engskoven mod rentestigninger. Da renten i stedet faldt voldsomt under krisen, endte foreningen med en voldsom gæld og en fordobling af boligafgiften, så mange af de 22 andelshavere ikke ville have råd til at blive boende.

Mens Jyske Bank ikke vil anerkende Pengeinstitutankenævnets afgørelse der klart siger, at rådgivningen har været mangelfuld glæder man sig i Engskoven over nu at have fået fri proces af Civilstyrelsen, da man ellers ikke ville have haft råd til at føre sagen ved domstolene. Foreningen har fået fri proces på grund af sagens helt principielle karakter, og den kan dermed blive en rettesnor for andre sager.

I Engskoven sender man også varme tanker til Aarhus Kommune og Socialministeriet, der ekstraordinært har sikret en omlæggelse af halvdelen af foreningens lån, så boligafgiften kommer ned på 7.100 kroner. Til sammenligning var den månedlige boligafgift i 2006, da swap-aftalen blev indgået med Jyske Bank, 5.200 kroner, som dog siden blev fordoblet til 10.600 kroner, ifølge Lund Poulsen på grund af bankens ageren og de økonomiske problemer, som swap-aftalen har medført.