Maratonkonkurrence skal åbne digital guldgrube

Kreative hoveder samles over to dage i den kommende uge for at udtænke de bedste ideer til, hvordan gratis offentlige data kan bruges til at opfinde nye produkter og forretningsområder.

IT-Universitetet på Amager lægger hus til de kreative dage. Arkivfoto: Torben Christensen, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen

Helt nye - og helst geniale - måder at bruge, hvad det offentlige har på hylderne blandt millioner af data, skal forhåbentlig åbne en digital guldgrube for danske iværksættere og virksomheder. Men de skal udtænkes på 48 timer.

Flere end 60 kreative og kompetente deltagere samles 8. april, når Erhvervsstyrelsen under erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) holder »Innovation Camp« i København. Her skal de over to dage udtænke de bedste og mest effektive ideer til, hvordan man kan gøre offentlige data brugbare for virksomhederne.

Offentlige data gøres gratis

Som led i digitaliseringen af Danmark har regeringen nemlig besluttet, at flest muligt offentligt ejede data - naturligvis ikke personfølsomme oplysninger - skal stilles gratis til rådighed for iværksættere og virksomheder, som kan bruge dem som basis for nye produkter og nye forretningsområder. Det offentliges data anses nemlig som originalmateriale, der derfor har en kvalitet og et omfang, som gør dem egnet til mange ting - hvis bare man kunne få adgang til dem og uden at skulle betale en formue for det.


Derfor har Erhvervsstyrelsen inviteret udvalgte virksomheder, IT-leverandører, studerende, kreative hoveder og dataejere til »Innovation Camp« på IT-Universitetet på Amager. Her skal de udvikle ideer og dyste om at stille med de bedste forslag, og de ideer, som kåres som de bedste, vil bagefter blive udviklet videre til konkrete IT-løsninger.

Staten betaler

Mange offentlige data har man tidligere godt kunnet købe, f.eks. kortmateriale fra Kort- og Matrikelstyrelsen, men gennem de seneste år er mange af disse såkaldte grunddata blevet købt fri. Staten har simpelt hen betalt styrelser og institutioner et beløb, så deres datamateriale vil kunne bruges gratis af alle, der har en god ide til et nyt produkt, som måske oven i købet kan ende med at kunne eksporteres, hvis det er godt nok.

De mange data omfatter alt fra geografiske forhold til energipriser, adressepunkter og ejendomsvurderinger.

Sideløbende pågår et større arbejde med at kvalitetssikre de mange offentlige data, altså sikre, at de rent faktisk kan bruges, og at de i øvrigt kan leveres i et format, som gør, at de kan bruges ude »i virkeligheden«, altså uden for de store, offentlige IT-systemer.