Manglende skattekontrol af virksomheder åbner for snyd

Mens antallet af nye selskaber eksploderer, er antallet af skattekontrollanter styrtdykket.

Arkivfoto: Skat. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK REFNER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Aldrig har det været så nemt og billigt at stifte nye selskaber i Danmark. Aldrig har så mange selskaber set dagens lys. Aktieselskaber, anpartsselskaber, iværksætterselskaber og andre selskaber popper op i et antal, der slår alle rekorder.

Siden 2006 er 136.000 nye selskaber blevet registreret, og sidste år passerede det samlede antal selskaber 700.000 - det største antal nogensinde, skriver Politiken fredag.

Men skattemyndighederne har hverken kræfter eller folk til at kontrollere, om de nye selskaber husker at betale skat og afgifter. Det kniber i forvejen med alle de gamle.

For mens antallet af nye selskaber eksploderer, er antallet af skattekontrollanter styrtdykket.

Mere end 3000 skattefolk har mistet jobbet siden 2006 i en statslig sparekur, der har bragt den samlede medarbejderstab ned på rekordlave 6000 mænd og kvinder.

Dermed er der nærmest fri bane for snyd og spekulation blandt virksomhederne, advarer revisorer og skattefolk i et opråb til regeringen og Folketinget, skriver Politiken.

»Vi risikerer, at virksomhederne mister respekten for skattesystemet, når de kan se, hvor nemt det er at snyde, og hvor sjældent det bliver opdaget«, siger Charlotte Jepsen, der er administrerende direktør i brancheorganisationen FSR-Danske Revisorer, til Politiken.

»Vi risikerer, at virksomhederne tænker: Hvorfor skal vi være lovlydige, når andre ikke er det. Hvorfor skal vi betale skatten, når de andre slipper? Det punkterer skattemoralen, når virksomhederne oplever, at der stort set aldrig kommer nogen kontrollanter på besøg«, siger hun til Politiken.

I et fælles debatindlæg i Politiken fredag opfordrer Charlotte Jepsen og formanden for Dansk Told & Skatteforbund, Jørn Rise, regeringen og Folketinget til at investere massivt i nye skattefolk, bedre uddannelser og en ny taskforce, der kan levere synlig og effektiv kontrol.

»Det er vores velfærd, vi gambler med, når vi hele tiden må opgive at opkræve de skatter og afgifter, der hører til i statskassen. Det er jo for pokker dem, der skal betale for det hele«, siger Jørn Rise til Politiken.