Manglende resultater og dyre vaner fælder vindmøllechef

Den overraskende fyring af storaktionær og adm. direktør i Skykon, Jesper Øhlenschlæger, har været undervejs længe. Allerede tilbage i vinters blev direktørens magt stækket. Milliardærer bag fyring.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jesper Øhlenschlægers exit fra Skykon, der er en vækstmaskine indenfor tårn- og kompositproduktion til vindmølleindustrien, er en regulær fyring på baggrund af manglende resultater. Det har også spillet en rolle, at Jesper Øhlenschlæger er en mand med store armbevægelser og et stort pengeforbrug, en attitude som ikke har behaget virksomhedens øvrige storaktionærer, som bl.a. er brødrene Carsten og Jens Risvig Pedersen, der er blevet milliardærer på at sælge deres livsværk, vindmølleproducenten Nordex.

Måden at drive og vokse virksomheden har ført til et direkte sammenstød mellem to kulturer, hvor Risvig Pedersen-brødrene er de diskrete, forsigtige og sparsommelige vestjyske købmænd, mens Øhlenschlæger er den diametrale modsætning, der tager store chancer, stiller sig op i medierne og fortæller om succeserne – og som ikke er bleg for at bruge penge for at signalere, at virksomheden er en succes.

Bl.a. skulle det have vakt undren i ejerkredsen, at Øhlenschlæger har accepteret at bruge et millionbeløb på at sponsorere et kunstprojekt i Århus, når Skykon har store problemer med at holde sine budgetter. Øhlenschlæger beskrives som en mand, der er fantastisk dygtig til at sætte ting i gang og få ting til at ske i en rasende fart, men han har brug for finansfolk med en mere analytisk tilgang til tingene, der kan sikre, at de mange bolde i luften ikke alle sammen falder til jorden med et brag.

I vinters krævede en anden storaktionær i Skykon, kapitalfonden EQT, at der blev indsat en ny finansdirektør i virksomheden, som kunne holde snor i den hurtigløbende Øhlenschlæger. EQT gik så vidt som til at kræve, at den nye finansdirektør rent juridisk fik de samme beføjelser rent ledelsesmæssigt som Jesper Øhlenschlæger, så man var helt sikre på, at der var mere end to hænder på rattet i virksomheden.