Manglende konkurrence kan have kostet Region Sjælland dyrt

Region Sjælland har købt IT hos Atea for 347 mio. kr. siden siden januar 2013. Det svarer til 70 pct. af det samlede it-indkøb hos de syv største leverandører, viser kritisk Rambøll-rapport.

Foto: Thomas Lekfeldt.
Læs mere
Fold sammen

Det bestikkelsesmistænkte IT-firma Atea har siden starten af 2013 været den altdominerende it-leverandør hos Region Sjælland. Ud af regionens syv største leverandører solgte Atea for 347 mio. kr. i perioden, mens næststørste leverandør kun nåede op på 31 mio. kr..

Sent i aftes kom det frem, at en væsentlig del af regionens indkøb af IT-produkter ikke har været udsat for konkurrence, som regionen ellers har pligt til at gøre. I perioden siden januar 2013 har indkøb for 132 mio. kr. således ikke været sendt i udbud. Rambøll har gennemgået 160 udvalgte fakturaer, hvor af de 20 største er udskrevet af Atea. De seks øvrige leverandører solgte samlet for 140 mio. kr., viser en kritisk rapport fra Rambøll, som Region Sjælland har bestilt ovenpå den formodede bestikkelsesaffære, som omfatter medarbejdere i regionen og hos Atea.

Rambøll har også undersøgt Ateas samlede indkøb i perioden. Kun 18,7 mio. kr. af indkøbet hos ATEA er registreret hos SKI (Statens Indkøbssamarbejde) på baggrund af indrapporteringer fra Atea.

På baggrund af disse oplysninger har Rambøll undersøgt, om den manglende konurrence så rent faktisk betyder, at Region Sjælland har købt IT for dyrt ind for skatteydernes penge. Konsulentfirmaet har derfor analyseret i alt 26 produkter, som regionen har indkøbt i 2014 og 2015 til frem i sommer. Svaret er, at der er indkøbt produkter til ikke-konkurrencedygtige priser i næsten en tredjedel af indkøbet. I 46 pct. af tilfældene fremstår priserne som konkurrencedygtige, skriver Rambøll. Men konsulentfirmaet peger også på, at det for en fjerdedels vedkommende enten ikke har været muligt at foretage pristjek - eller også har det været umuligt at finde ud af, hvad den faktisk betalte pris egentlig er.