Manglende arbejdstilladelse kan blive dyrt for arbejdsgiveren

Nyt om arbejdsret

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange danske virksomheder nyder mere end nogensinde godt af globaliseringens kræfter og den øgede konkurrence på det globale marked. Højt kvalificeret udenlandsk arbejdskraft er blevet lettere tilgængelig for danske virksomheder, og det er ikke længere er et særsyn at spise frokost med amerikanske eller kinesiske kolleger. Men selv om udenlandske medarbejdere i højere grad ønsker at komme til Danmark, er det ikke ensbetydende med, at kravene til indrejse, opholds- og arbejdstilladelse er blevet lempet. Lige såvel som medarbejderen skal have opnået opholds- og arbejdstilladelse, skal arbejdsgiveren sikre sig, at papirerne er i orden.


Som EU-borger kan man frit bosætte sig og tage arbejde i andre EU-lande. Statsborgere fra lande uden for EU skal dog have en arbejds- og opholdstilladelse, før de må tage ophold og arbejde i Danmark. For disse medarbejdere har arbejdsgiveren et ansvar for at sikre sig, at de har opnået de nødvendige tilladelser.

En mellemstor dansk virksomhed blev for nylig idømt en bøde for at have ansat en russisk statsborger, der ikke havde den fornødne opholdstilladelse i Danmark. Den russiske statsborger var dansktalende, havde et dansk cpr-nummer, en dansk uddannelse og gode referencer fra tidligere danske ansættelser. Da den russiske medarbejder efter 43 måneders ansættelse blev opmærksom på, at han manglende en opholdstilladelse, henvendte han sig til de danske myndigheder, hvorefter han blev udvist på stedet. Arbejdsgiveren blev idømt en bøde på 430.000 kr., men sagen blev dog efterfølgende forligt, ved at arbejdsgiveren betalte 30.000 kr. i bøde.

Efter udlændingeloven kan en arbejdsgiver, der beskæftiger en udlænding uden arbejdstilladelse, ifalde en bøde på 10.000 kr. pr. måned, medarbejderen har været ansat. Denne bøde kan stige til 20.000 kr. pr. måned under skærpende omstændigheder. Domstolene kan efter de konkrete omstændigheder fravige disse satser i både skærpende eller formildende retning, og i udmålingen af bøden er det uden betydning, om medarbejderen arbejder fem timer eller 37 timer om ugen.

Når der ansættes arbejdskraft fra lande uden for EU, er det vigtigt at sikre sig, at alle tilladelser er i orden for at undgå risikoen for at ifalde en bøde. Det er arbejdsgiverens ansvar at kontrollere, at medarbejderne rent faktisk må opholde sig og arbejde i Danmark, uanset om medarbejderen kan præsentere et dansk cpr-nummer.

Efter de nugældende regler er det muligt for statsborgere fra lande uden for EU at få udstedt et dansk skattekort, selv om de ikke har en opholdstilladelse. Konsekvenserne af dette kan være fatale for de virksomheder, der forlader sig på skattekortet som tilstrækkelig dokumentation for arbejds- og opholdstilladelsen og ikke tjekker, om der reelt er en gyldig opholdstilladelse.