Mangel på wow-effekt banker Nokia i bund

Den længe ventede nye topmodel fra kriseplagede Nokia ser ikke ud til at kunne bringe finnerne tilbage i varmen.

Lumia 920 med Microsoft's Windows 8 blev præsenteret onsdag i New York - men den gjorde langt fra et stort indtryk på investorerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN MCDERMID
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke nok bare at sende en solid mobiltelefon med fremragende kamera og en række forbedringer på markedet, hvis man ønsker at tage kampen op med storsællerterne fra Apple og Samsung. Nokia afslørede onsdag det ultimative finske våben i kampen om at overleve på det benhårde mobilmarked, men lanceringen af den nye Lumia 920 i New York blev meget langt fra den fest, som finnerne havde håbet på.

Allerede under præsentationen begyndte kursen på Nokia-aktien i Helsingfors at vende kursen mod syd for at slutte med et tab på 13 procent, men der stoppede nedturen ikke. Handlen fortsatte til ud på aftenen i USA, hvor Nokia-aktien blev sendt 16 procent ned. Det kapper en god bid af den optur på 67 procent, som Nokia ellers har været på siden midt i juli, hvor forventninger til en epokegørende ny Lumia begyndte at gære.Men ifølge de første bedømmelser mangler der simpelthen stjernestøv og overraskelser i Nokias nye topmodel. Ifølge nyhedsbureauet Reuters vender analytikerne tomlen ned på grund af mangel på wow-effekt.

"Folk havde håbet på noget fortryllende. Men de fleste investorer ser den som en evolution, og ikke en revolution. Nokia har gjort nogle gode fremskridt, men investorerne kigger efter et kvantespring. Det fik vi ikke," konstaterer analytikeren Mark Sue fra Royal Bank of Canada overfor Reuters.

"Udfordringen er, at konkurrenterne arbejder på fjerde, femte og sjette udgave af deres modeller, mens Nokia stadig forsøger at komme væk fra kapitel et. De mangler stadig et godt stykke," mener analytikeren.

Manglen på informationer om hvordan Lumia 920 skal sælges trækker også kraftigt ned i lanceringen, for Nokia fortalte ikke noget om partnerskaber med teleselskaber. Nokia vil først senere annoncere priser og lanceringstidspunkter for den nye Lumia land for land.

"Det er umuligt at vurdere denne præsentation uden priser og lanceringsdatoer. Det er skuffende," mener Bengt Nordstrøm, chef for telekonsulentfirmaet Northstream.

Den nye Nokia-telefon er koblet op på det nyeste styresystem fra Microsoft Phone, der er udset til at tage kampen op med Apple's iOS og Goggle's Android for at blive det tredje alternativ på smartphone-markedet. Den betragtes som et af de sidste skud i bøssen for stærkt tabsgivende Nokia, ligsom det er afgørende for Microsoft snart at få en bid af det boomende mobilmarked, det i lyntempo overflødiggør computere. Nokia og Microsoft er oppe imod, at forbrugerne verden over allerede kender og har investeret i enten iPhone eller en android-telefon.

Det er ikke kun selve mobiltelefonen, forbrugerne skal overtales til at skifte ud. De skal også sige farvel til de mere og mere afgørende apps, som forbrugerne kender og i mange tilfælde har betalt ekstra for. Windows telefonerne understøtter i omegnen af 100.000 apps, men det er ingenting i forhold til vrimlen af apps til iPhone og android-telefoner, hvor forbrugerne kan vælge mellem over en halv million apps.