Mangel på medarbejdere koster ordrer i offshore-industrien

Den eksplosive vækst på offshore-området har medført massiv mangel på kvalificeret arbejdskraft, især inden for olie- og gasindustrien. Det får flere virksomheder til at sige nej til ordrer.

Det er et alvorligt problem for den danske offshore-branche, at den mangler medarbejdere. Det er især kvalificerede ingeniører, der er stor efterspørgsel på, men kun få danske unge har valgt at uddanne sig i den retning. Foto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske offshore-branche har meget at juble over, men virksomhedernes problemer med at tiltrække og fastholde kvalificeret arbejdskraft lægger en dæmper på glæden.

»Jeg ser virksomheder, der vælger at sige nej tak til forespørgsler, blandt andet fordi de ikke har tilstrækkeligt med kvalificeret personale til at kunne byde. Jeg ser også virksomheder, der ikke markedsfører sig på eksportmarkederne, fordi de ikke kan håndtere flere ordrer,« siger Merethe Wrang, business manager i Eksportforeningen.

Knap halvdelen af offshore-virksomhederne ser manglen på kvalificeret arbejdskraft som en væsentlig barriere for vækst, og problemerne er større hos de mindre virksomheder, hvis brand ikke står så stærkt som eksempelvis Mærsk eller DONG.

I industrien har man haft problematikken inde på livet i årevis. Martin Næsby, direktør i olie- og gasindustriens brancheforening Oil Gas Danmark, beretter, at problemet med at tiltrække medarbejdere med relevant erfaring er eskaleret i løbet af de seneste år, og også i vindindustrien er der rift om arbejdskraften.

»Vi har også udfordringer i offshore-vind, og det skyldes blandt andet, at det jo er en sektor, der er vokset meget kraftigt de seneste seks til otte år. Og så kommer der mange nye virksomheder, og det betyder, at der er benhård konkurrence om nogle af de helt kritiske kompetencer,« siger Jan Serup Hylle-berg, direktør i Vindmølleindustrien.

Det er blandt andet ingeniører, virksomhederne skriger på, og branchen forventer, at problemet bliver værre i løbet af de kommende år. Både fordi efterspørgslen er stigende, og der derfor vil blive skabt endnu flere arbejdspladser, og fordi godt en tredje-del af landets ingeniører forventes at gå på pension inden for de næste fem år.

Ingeniørforeningen estimerer, at der i 2025 kommer til at mangle 20.000 ingeniører på det danske arbejdsmarked, og det er dårligt nyt for offshore-branchen, der i høj grad hviler på højtuddannet og specialiseret arbejdskraft.

Martin Næsby peger på, at branchen er stærkt udfordret af, at der gennem årene ikke har været nok unge, der har søgt ind på de tekniske uddannelser:

»Der må vi gribe i egen barm og erkende, at vi ikke har været gode nok til at fortælle om os selv. Vi prøver nu, men det er et langt sejt træk at få aflivet de myter, der er om branchen.«

Det er ikke kun danske virksomheder, der skaber vækst på offshore-området – også selskaber i andre lande har fået øjnene op for potentialet på havet. Eksempelvis er Norge helt fremme når det kommer til både vækst og lønninger i olieindustrien, og det er med til at skærpe jagten på de kloge hoveder.

»Der mangler arbejdskraft på mange kompetenceniveauer i den danske olie- og gassektor. Det skyldes blandt andet et højt aktivitetsniveau i den engelske og norske sektor, der giver stor efterspørgsel på arbejdskraft,« siger Martin Næsby.

Han understreger, at virksomhederne skal udnytte det internationale miljø, der er i sektoren, men ærgrer sig samtidig når danske unge går ledige, mens offshore-branchen må ty til udenlandsk arbejdskraft.

»Vi har medlemsvirksomheder, hvor mere end halvdelen af de ansatte er udlændinge. Og der kunne man spørge, hvorfor det ikke er danske, veluddannede unge, der får arbejdet. Hvorfor ikke trække på danskere, som uddannes i Danmark og kan skabe sig en karriere her,« spørger Martin Næsby og tilføjer:

»Vi går naturligvis ikke ud og dikterer, hvor vores medlemmer skal rekruttere, men jeg ved, vores medlemmer gerne ser, at det er danskere. Tilknytningen er jo større, når man bor her og har familie her, og det giver ofte en anden kontinuitet.«