Mangel på hitfilm koster biograferne millioner

Der var ingen blockbustere i 2014 og det kan mærkes på antallet af biografgængere, der var det laveste i syv år.

De danske biografer måtte kigge langt efter gæsterne i 2014. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: HENRIK OLE JENSEN

De danske biografer fik endnu et magert år i 2014, der ikke for alvor præsterede at levere de blockbustere, der skal trække danskerne ind foran det store lærred.

Det er andet år i træk, at antallet af biografgængere falder, og det er det laveste niveau i syv år. Den udvikling koster landets to største biografkæder millioner i tabt omsætning, skriver Børsen.

Hos Nordisk Film Biografer, der sidder på 43 procent af markedet og er ejet af Egmont, har omsætningen fået et dyk, og man er blevet tvunget til at reducere antallet af personale. Også Cinemaxx har tabt millioner i omsætning siden 2012.

»Dansk Film røg ned i et gigantisk hul sidste år fra maj til september, hvor der blev udsendt syv nye film, der ikke fungerede. Sådan noget har en forstærkende effekt,« siger Kim Pedersen, formand for brancheorganisationen Danske Biografer.

Han er dog særdeles optimistisk for fremtiden og spår et 2015 med over 15 millioner biografgæster. Det vil i så fald være en vækst på over 2,5 million gæster og det højeste niveau siden 1980.

Blandt de kommende storfilm i år er blandt andet en ny Star Wars-film, en James Bond-film og Fifty Shades of Grey.