Mangel på faglærte truer maritim vækst

Der bliver brug for mange flere maritime håndværkere med globalt udsyn i fremtiden i takt med, at virksomhederne i den danske maritime industri vokser.

Foto: Steffen Ortmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Men faglærte er i stigende grad en mangelvare, og det kan true branchens vækst. Derfor er der brug for en målrettet indsats for at sikre, at den maritime industri har den nødvendige arbejdskraft i fremtiden, konkluderer en ny analyse fra Oxford Research, skriver Søfart.dk

Analysen er bestilt af brancheorganisationen Danske Maritime og en række maritime uddannelsesinstitutioner og indgår i projektet ?Fremtidens Maritime Håndværker?, som har til formål at afdække fremtidens behov for arbejdskraft i den maritime industri.

»Behovet for faglærte arbejdere herhjemme generelt bliver et problem, fordi der er stor mangel på dem«, siger Jenny Braat, adm. direktør i Danske Maritime. De omkring 1.100 virksomheder i den danske maritime industri beskæftiger i dag henved 40.000 medarbejdere. Heraf udgør de faglærte en forholdsvis stor andel - op imod 43 procent - og inden for underbrancher som skibsbygning er omkring halvdelen faglærte.

Derfor vil det ifølge rapporten påvirke den maritime industri særdeles meget, hvis prognoserne om, at Danmark i 2020 vil mangle 30.000 faglærte og omkring 90.000 i 2030, holder.