Mangel på danske sommerhuse efter udlejnings-boom

Det varme forår er med til at sikre de danske sommerhusudlejere kronede dage, og hos Danmarks største udlejningsbureau er efterspørgslen nu så massiv, at man mangler udlejere.

Takket være det varme forår vil rigtig mange gerne være strandgæster og badenymfer i Danmarks ferieområder. Fold sammen
Læs mere
Foto: HENNING BAGGER

I påskedagene stod trafikken helt stille på landevejen fra Ringkøbing til feriebyen Søndervig. Vejrguderne havde spået høj sol og tocifrede varmegrader, og utallige biler med danske og tyske nummerplader trillede i retning af byens strand, spisesteder og sommerhuse. Varmen var også til stede i den netop afsluttede bededagsferie, og DMI lover i den kommende uge årets første sommerdag. Alt sammen med til at sikre landets sommerhusudlejere en usædvanlig god sæson.

»Det er sjovt, når man tænker på, hvordan vi ligesom landmændene har jamret i mange år, at vores situation nu omvendt er den, at vi har en rigtig pæn vækst. Vi står faktisk for første gang i den situation, at vi mangler huse til udlejning,« fortæller Jan Haapanen, der er administrerende direktør for landets største udlejningsbureau, Novasol-Dansommer.

»Vi havde en skøn sommer sidste år, og det varme vejr her i foråret betyder, at der kommer rigtig mange bookinger nu. Det ser godt ud,« siger udlejerbossen med kraft i stemmen. Han lægger også vægt på større pristilpasning som en af årsagerne til boomet. Og det er ikke kun tyskerne, der smider badedragten i bagagerummet og krydser over grænsen ved Kruså. Svenskerne suser også over Øresund, nordmændene synes stadig, det er »dejligt å være norsk i Danmark,« og flere turister fra Holland og Polen har fået smag for sommerhusene herhjemme.

Og den stigende udenlandske interesse for de danske ferieboliger er godt for økonomien. Ifølge udlejningsdirektøren bidrager hvert eneste udlejede sommerhus hos Novasol eller Dansommer med knap 300.000 kroner i lokalomsætning i det område, det ligger. Og det varmer, når mange af sommerhusregionerne ligger i de økonomisk udfordrede udkantsområder.

Og også danskerne selv er i stigende grad klar på at nappe en uge i Søndervig, Svaneke eller Skagen.

»Danskerne har været så meget på charterrejse, at de måske nu er kommet i tanke om, at børnene aldrig har fundet ud af, hvordan Hvide Sande og Vesterhavet ser ud. Så vi ser også vækst blandt danskere, og bortset fra ved Vestkysten er over halvdelen af turisterne i højsæsonen ikke-tyskere,« siger Jan Haapanen.

Novasol-Dansommer håber nu, at flere af de, der ikke kan sælge deres sommerhus, får smag for udlejning. Jan Haapanen satser på at udvide udlejningsbureauets ferieboligportefølje med i hvert fald 1000 huse over det kommende år.

Meget tyder på, at de mange sommerhusgæster kan se frem til en god sommer. Ifølge Danmarks Meteorologiske Institut bliver sommeren både ganske tør og solrig.