Mangel på Apple-telefoner slår hårdt på TDC

TDCs nedjustering af julesalget skyldes, at Apple ikke kan love at levere så mange nye iPhone-telefoner, som TDC har bestilt.

Foto: JUSTIN SULLIVAN. TDC, som er Danmarks største teleselskab, har presset Apple - men uden held.
Læs mere
Fold sammen

Der er udsigt til problemer med at få så mange iPhone-telefoner til Danmark, som der kan sælges, og det vil ramme TDC. Selskabet havde set de nye modeller som en væsentlig løftestang i julehandelen.

»De nye telefoner var vores satsning på at rette op på omsætningen i 4. kvartal, men det gør vi ikke gamble på nu. Når vi havde ventet at kunne sælge 150.000 styk og kun kan få Apple til at binde sig til at levere 15.000-20.000, og de koster 5.000-6.000 kroner stykket, så er det noget, som betyder noget for omsætningen,« siger TDCs topchef, Carsten Dilling, til Berlingske.

TDC, som er Danmarks største teleselskab, har presset Apple - men uden held.

»Vi må arbejde med det og presse mere på. Det er ikke noget, der betyder så meget på bundlinien, for vi tjener ikke store penge på at sælge telefonerne, men vi får glade kunder ud af det, og de kunder bruger vores løsninger. Derfor er det vigtigt for os,« siger Carsten Dilling.

De dunkle meldinger fra Apple er en væsentlig årsag til, at TDC med fredagens regnskab nedjusterede forventningerne til årets omsætning. For julekvartalet er traditionelt særdeles givtigt, fordi teknologi har særligt stor interesse op mod jul. Teknologiproducenterne henter her omkring en tredjedel af årets omsætning hjem.

»Vi har fået meget uklare signaler fra Apple om, hvor mange telefoner vi kan få i 4. kvartal, og det er faktisk meget afgørende for os. Vi kan stort set sælge alt, hvad vi kan få fingrene i, af de tunge modeller, især den nye iPhone 5S, så vi har indgivet ret vidtgivende ønsker - forudsat at Apple leverer dem på det rigtige tidspunkt og altså ikke 25. december. Men enten vil de hellere skubbe deres farvede produkt, iPhone 5C, frem, eller også prioriterer Apple andre operatører på andre markeder. Jeg havde ellers indtryk af, at vi havde en god status hos dem, så det er lidt skuffende,« siger TDC-topchefen.

Han kritiserede ved den tidligere lancering Apple for ikke at lave 4G-telefoner, der kunne bruge TDCs mobilnet, der arbejder på andre frekvenser.

»Vi var lidt kede af, at de tidligere modeller ikke understøttede 4G. Det gør den nye udgave, og derfor er den så interessant for os. og vi er klar til at rykke på både salg og marketing,« siger Carsten Dilling.