Mange vil på oliejagt i Nordsøen

Der er kæmpe international interesse for ny udbudsrunde af danske olielicenser.

Arkivfoto: Claus Fisker/Scanpix 2012 Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De seneste år er der gjort så gode oliefund i Nordsøen, at hele 31 internationale selskaber i går var rejst til København for at høre om mulighederne i den syvende udbudsrunde af danske olielicenser, som sættes i gang senere på året.

Den gode nyhed for Danmark er, at der er meget mere olie tilbage i Nordsøen de steder, hvor man ikke tidligere har ledt, og at nye teknologier har gjort det muligt at løfte succesraten i efterforskningen markant.

Forhåndsinteressen for licenserne er dobbelt så stor som forud for den sjette licensrunde i 2005.

»Der er stadig et meget stort potentiale i den danske del af Nordsøen. De seneste år er der gjort gode fund i andre geologiske lag end i kalksten, hvor produktionen langt overvejende er i dag. Der er meget store oliemængder i nye geologiske lag, men det bliver både en teknologisk og økonomisk udfordring at få olien op. Interessen, også fra udlandet, er dog stor, så der er grund til at være optimist,« siger Peter Helmer Steen, der er direktør i statens Nordsøfond, som ejer 20 procent af alle nyere danske olielicenser.

Kontorchef i Energistyrelsen Jens Skov-Spilling fortæller, at den store interesse denne gang også kommer fra nogle af de helt store globale oliegiganter, som endnu ikke indvinder olie i Danmark, mens det tidligere især har været små- og mellemstore selskaber, der har budt på licenserne.

Malcolm Dickson, senioranalytiker hos de anerkendte oliekonsulenter Wood Mackenzie, er ikke overrasket over den øgede interesse:

»Danmark er endnu ikke fuldt udforsket, og der er geologiske områder, som mange virksomheder ser muligheder i,« siger han.

Kritiske røster har ment, at regeringens eftersyn af Nordsø-beskatningen kunne lægge en dæmper på lysten til at investere i Nordsøen. Men det var ikke et tema på gårsdagens møde, hvor selskaberne var mere optaget af, hvornår den nye runde bliver skudt i gang.

Malcolm Dickson finder det også for tidligt at vurdere, om eftersynet kan skade investeringslysten.

Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) glæder sig over den store interesse. »Det bekræfter indtrykket af, at der stadig ligger mange ressourcer gemt i Nordsøen, og at der er stor appetit hos selskaberne efter at komme i gang,« siger han.