Mange danskere har stadig snørebånd i stedet for bredbånd

Adgangen til hurtigere internetforbindelser står stort set i stampe, og selv om der er udvikling på niveauet lige under, døjer mange stadig med meget dårlige forbindelser. Erhvervslivet har det sværere end privatkunderne. Teleministeren opfordrer folk til at stå sammen og råbe op og håber at kunne hjælpe de hårdest ramte.

Det går trægt med at skaffe danskerne mulighed for endnu hurtigere internetforbindelser. Blandt andet er det dyrt at grave kabler ned, sådan som Fibia her er i færd med tæt på Præstø på Sydsjælland. Arkivfoto: Nils Meilvang, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er det seneste år stort set ikke sket nogen forbedring af, hvor mange danske husstande der kan få adgang til højere internethastigheder, og især uden for de større byer er der langt mellem en solid forbindelse, og her er erhvervslivet hårdere ramt end de private kunder. Til gengæld har flere danskere fået fart på netforbindelsen ud af huset.

Det viser den årlige kortlægning af, hvad tele- og internetudbyderne kan tilbyde som den højeste hastighed på internetforbindelsen på hver enkelt adresse i Danmark for både boliger, virksomheder og sommerhuse, Energistyrelsens »Bredbåndsdækningen i Danmark 2015«, som offentliggøres i dag, fredag.

Kabel-TV-net bringer farten med sig

Stort set uforandret fra 2014 kan 84 procent af alle boliger og virksomheder nu købe en netforbindelse med en hastighed på mindst 100 megabit i sekundet ind i huset, og også på alle de lavere hastigheder er der stort set ingen fremskridt sket. Til gengæld er adgangen til mindst 30 megabit ud ad huset - altså når man selv skal sende f.eks. billeder og andre store filer - steget fra 64 procent af alle husstande i 2014 til nu 83 procent, frem for alt fordi kabel-TV-nettene i jorden er blevet opgraderet som led i den omsiggribende konkurrence. Det er frem for alt i de tættere befolkede områder af Danmark, at forbindelserne er gode, selv om tallene ikke er udtryk for, hvad folk faktisk køber.

I Vestjylland, visse steder i Nord- og Østjylland, på store dele af Sjælland, Lolland og på Bornholm halter det dog. Her, hvor der bor og arbejder færre, er adgangen til de hurtige forbindelser på 100 megabit ind i huset og 30 megabit udad begrænset, og også på flere af de små, danske øer kan man ikke få højhastighedsforbindelser, bekræfter kortlægningen fra Energistyrelsen. Det er netop disse hastigheder, som både den nuværende og forrige regering har sat som mål, at alle danskere - uanset hvor de bor og arbejder i landet - skal kunne købe i 2020.

Minister: Stå sammen og kæmp

Derfor er energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) da heller ikke tilfreds.

»Det går godt - og det går mindre godt. Danmark ligger fortsat i verdensklassen med en veludbygget infrastruktur, men det kan blive endnu bedre, og der er stadig områder, ikke mindst uden for de store byområder, hvor forbindelserne ikke er gode nok. Udbygningen af bredbåndsnettet er en helt afgørende faktor for vækst og udvikling i alle dele af Danmark, også på de mindre øer. Derfor er det afgørende, at tele- og energiselskaberne fortsætter udrulningen af bredbånd. Jeg kan kun opfordre til, at man i områder, hvor man er helt uden eller kun har dårlig forbindelse, går sammen og sætter fokus på det. Ved stor opbakning er chancerne også store,« siger han til Berlingske og fremhæver, at en ordentlig internetforbindelse er afgørende både for hjemmelivet, arbejdslivet og skolegangen.

Lars Christian Lilleholt understreger, at regeringen i sin nylige vækstpakke har sat 200 millioner kroner af til områder, som ikke kan få ordentlige forbindelser. Kritikere har påpeget, at når det koster mellem 200 og 400 kroner pr. gravede meter, når man ikke langt for de penge.

»200 millioner løser ikke opgaven men er stadig mange penge, og vi skal arbejde for, at der er dækning til alle i hele Danmark. Men det er klart, at det gør man ikke fra det ene øjeblik til det næste. Et hus kan ligge vanskeligt placeret og langt væk, men vi skal ikke give op. Det er jo ikke nødvendigvis bredbånd i jorden, der skal til. Måske kan luftbårne systemer løse opgaven,« siger Lars Christian Lilleholt.

Offentlig digitalisering kræver ordentlige forbindelser

Det er også blevet muligt at bruge Bolig-/jobordningen (det såkaldte »håndværkerfradrag«) til at investere i en ordentlig internetforbindelse.

Bredbåndsdækningen i sommerhusområderne bliver bedre, men der er stadig lang vej igen. 23 procent af sommerhusene kan end ikke få en forbindelse på blot to megabit, hvad de fleste i dag vil betragte som afsindigt langsomt.

Ordentlige mobil- og internetforbindelser skal sikre, at den digitalisering af det offentlige, som skal spare milliarder af kroner, når danskerne betjener sig selv, kan bruges overalt, og at flere vil bo og arbejde uden for de større byer.

Behovet for de højere hastigheder - og dermed større kapacitet - drives af, at der dels bliver koblet stadig flere dimser og dingenoter på hjemmets eller virksomhedens internetforbindelse, dels at stadig flere ser TV eller film over nettet, f.eks. Netflix eller HBO, på en PC, et tilkoblet TV eller en tavle-PC. Hos det TDC-ejede YouSee, Danmarks største kabel-TV-selskab, ligger gennemsnitshastigheden for kundernes internetforbindelser nu på 89 megabit.

Tjekditnet.dk klar med mobildækning om en måned

I 2015 blev netstedet www.tjekditnet.dk lanceret, så man kan slå sin egen adresse op og se, hvilke selskaber der tilbyder hvilke internetforbindelser netop dér. Også mobildækningen skulle fra det tidlige forår 2015 have været til at slå op på siden men er fortsat ikke tilgængelig. Energistyrelsen lover, at det nu endelig sker inden udgangen af marts.