Mange byggekrak i 2012 - og igen i år

Antallet af byggekonkurser faldt kun marginalt sidste år og bliver liggende på et alt for højt niveau, siger Dansk Byggeri.

Foto: Kim Haugaard
2012 endte med 752 konkurser i bygge- og anlægsvirksomheder - en anelse lavere end 2011's 774 krak, men stadig et alt for høj niveau for branchen, mener Dansk Byggeri.

»Før krisen så vi typisk 200-400 konkurser om året, så det er stadig slemt. Konkurserne rammer også virksomheder, som var sunde, da krisen satte ind,« siger analytiker Andreas Fernstrøm til Berlingske Business.

Antallet af byggekonkurser nåede i 2009 op på 980 og steg året efter yderligere til 1005. Ved indgangen til 2012 forudså Dansk Byggeri over for Berlingske 750-775 konkurser - det landede altså på 752, og byggeorganisationen med 6.000 medlemsvirksomheder spår nu et lignende tal i år.

»Mit bud er endnu et år med cirka 750 konkurser. Måske med en lille pil nedad, ikke på grund af bedre tider, men fordi der nu er renset meget ud i branchen. Det har været en lang, udmarvende proces, og mange har ikke meget buffer tilbage,« siger Andreas Fernstrøm.Han tror, at der først for alvor bliver bedre forhold for byggebranchen, når det private marked kommer i gang igen. Det ligger nemlig underdrejet, fordi private på grund af jobutryghed er tilbageholdende med projekter, og fordi der kun er få bolighandler. Hver gang en bolig bliver købt, udløser det traditionelt en del håndværker- og byggearbejde med at sætte i stand og bygge om.-For en måned siden vurderede Dansk Byggeri over for Berlingske Business, at beskæftigelsen i byggesektoren i år vil falde med 5.000-6.000 job og dermed nå ned på det laveste i 30 år. Årsagerne er til faldet er især et historisk lavt nybyggeri, det bortfaldne håndværkerfradrag og skrumpede anlægsbudgetter i kommunerne.